Prețul petrolului a explodat din nou. Valoarea a ajuns la maximul ultimelor șapte săptămâni

de: Vasile Mirabela
18 05. 2022

Prețul petrolului a luat un nou avânt. Marți, acesta a crescut la 115 dolari pe baril, iar astfel a ajuns la cele mai ridicate niveluri ale ultimelor şapte săptămâni. Pe de altă parte, UE insistă cu presiuni pentru interzicerea importurilor de petrol ruseşti, măsură care care ar reduce oferta destul de mult.

Valoarea petrolului, la un nou record din ultimele săptămâni

La scurtă vreme, prețurile au început să se micșoreze după ce mai multe surse au spus că Joe Biden va autorizacompania petrolieră americană Chevron să negocieze cu guvernul preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, ridicând temporar interdicţia asupra unor astfel de discuţii.

”Nu cred că asta va adăuga prea mult (petrol) pe piaţă în curând, dar arată disperare”, a spus Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

Au fost probleme mari de aprovizionare de la invazia Ucrainei de către Rusia, la sfârşitul lunii februarie, în timp ce guvernele şi companiile sancţionează industria energetică a Moscovei. Astfel, pe parcursul tranzacţiilor, preţul petrolului Brent a urcat la un maxim al şedinţei de 115,69 dolari, cel mai ridicat nivel atins din 28 martie.

Preţul petrolului WTI a ajuns la 115,56 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel înregistrat din 24 martie. Valorile s-au mărit cu aproximativ 20% de la începutul ”operațiunii speciale” a lui Putin, în Ucraina.

Pe de altă parte, Ungaria nu e de acord cu sancțiunile impuse de Uniunea Europeană care țin de includerea un embargo asupra petrolului rusesc, în forma sa actuală, a declarat luni pentru BBC europarlamentarul Fidesz Balazs Hidveghi.

„Respingem actualul set de sancţiuni pentru că în forma prezentă este pur şi simplu inacceptabil; încalcă o linie roşie pentru ţara noastră”, a spus Hidveghi.

Acsta a menționat faptul, că pe lângă țara sa, mai sunt o serie de alte state din Europa centrală, şi de asemenea şi Germania, care nu se află în poziţia de a tăia brusc şi complet importul de petrol rusesc.

„Nu putem distruge industrii întregi şi opri funcţionarea unor afaceri întregi şi să lăsăm fără lucru milioane de oameni”, a insistat politicianul ungar, potrivit căruia decizia privind instituirea unui embargo a fost luată pripit şi sancţiunile „ne-ar afecta pe noi mai mult decât le-ar face rău ruşilor pe care vrem să-i sancţionăm”, a mai zis el.