Președintele Germaniei vine în România, la invitația lui Klaus Iohannis. Ce cuprinde agenda celor doi șefi de stat

de: Cătălina Burghelea
02 05. 2022

Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi, miercuri, 4 mai, la Palatul Cotroceni, pe președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, cu ocazia vizitei oficiale pe care liderul de la Berlin o efectuează în țara noastră. Șeful de stat european vine în România la invitația lui Klaus Iohannis.

Frank-Walter Steinmeier vine în România

Potrivit Administrației Prezidențiale, vizita lui Frank-Walter Steinmeier are loc în contextul aniversării a trei decenii de la semnarea, la 21 aprilie 1992, a Tratatului dintre România și Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa, document-cadru emblematic al istoriei contemporane a relației bilaterale.

Ce va discuta cu președintele Klaus Iohannis

Consultările liderului de la Cotroceni cu președintele Frank-Walter Steinmeier vizează dezvoltarea și aprofundarea relației româno-germane, care are caracter strategic, fiind definită de un dialog politico-diplomatic foarte activ și o dinamică economică în continuă creștere. De asemenea, și de contacte interumane speciale, facilitate de minoritatea germană din România și comunitatea românească tot mai numeroasă din Germania.

Citește și Ce nume sunt propuse de Nicolae Ciucă pentru ministerele Investiții Europene şi Cercetare. Klaus Iohannis a primit lista

Cei doi șefi de stat vor aborda și perspectivele consolidării cooperării economice dintre cele două țări europene, în condițiile în care Germania este primul partener comercial al României. Mai mult, vor fi discutate subiecte ce țin de stimularea investițiilor reciproce și aprofundarea cooperării sectoriale.

Atenție specială războiului din Ucraina

Administrația Prezidențială precizează că o atenție specială va fi acordată evoluțiilor securității regionale, europene și euroatlantice, generate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Astfel, cei doi lideri vor sta de vorbă despre sprijinul acordat guvernului de la Kiev și refugiaților ucraineni, securitatea energetică, măsurile de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, coordonarea pozițiilor în plan regional, european și în pregătirea Summitului Alianței militare de la Madrid.

Agenda de discuții va cuprinde, de asemenea, aspecte legate de sprijinul activ și cuprinzător de care au nevoie, în contextul regional actual, statele din Vecinătatea UE, în special Republica Moldova, Georgia și țările din Balcanii de Vest, inclusiv susținerea integrării europene a acestora.

Liderul german a fost refuzat de Zelenski

Luna trecută, preşedintele german Walter Steinmeier, care a fost criticat pentru relaţiile sale din ultimii ani cu Moscova, s-a oferit să se deplaseze în Ucraina cu alţi şefi de stat, dar a fost refuzat de Volodimir Zelenski. Oficialul a explicat că vizita sa nu este binevenită la Kiev. Călătoria trebuia să aibă loc împreună cu preşedinţii Poloniei şi celor trei ţări baltice (Estonia, Letonia şi Lituania), cu scopul „de a trimite un semnal puternic de solidaritate europeană comună cu Ucraina”, şi-a exprimat Steinmeier regretul.