Premiul Nobel pentru Chimie 2022: cum au schimbat câștigătorii știința
Americanii Carolyn Bertozzi și Barry Sharpless, împreună cu daneza Morten Meldal, sunt onorați pentru că au pus bazele unei forme mai funcționale de chimie.
Oamenii de știință Carolyn Bertozzi, Morten Meldal și Barry Sharpless au câștigat Premiul Nobel pentru Chimie în 2022 pentru că au descoperit reacții care lasă blocurile moleculare să se unească pentru a crea eficient noi compuși doriți.
Tehnologiile cunoscute sub numele de chimie click și chimie bio-ortogonală sunt acum utilizate la nivel global pentru a explora celulele și a urmări procesele biologice, a declarat organismul care acordă premii într-un comunicat.
„Folosind reacții bio-ortogonale, cercetătorii au îmbunătățit țintirea produselor farmaceutice pentru cancer, care sunt acum testate în studii clinice”, a adăugat acesta.
Premiul a fost acordat miercuri de Academia Regală Suedeză de Științe și este în valoare de 10 milioane de coroane suedeze sau 915.000 USD.
Premii anterioare
Al treilea dintre premiile Nobel – dezvăluit în șase zile consecutive – Nobelul pentru chimie urmează celor pentru medicină și fizică anunțate la începutul acestei săptămâni.
Câștigătorii de chimie din trecut includ nume științifice cunoscute precum Marie Curie, care a împărțit și premiul pentru fizică cu soțul ei și a cărei fiică, Irene Joliot-Curie, a câștigat premiul pentru chimie la puțin peste 20 de ani după mama ei.
Premiul pentru chimie din 2021 a fost câștigat de David MacMillan, născut în Scoția, și de germanul Benjamin List, pentru munca lor în crearea de noi instrumente pentru a construi molecule, ajutând la dezvoltarea de noi medicamente, precum și a produselor precum materialele plastice.
Premiile pentru realizări în știință, literatură și pace au fost stabilite în testamentul inventatorului și omului de afaceri suedez Alfred Nobel, el însuși chimist, și au fost acordate din 1901. Economia a fost adăugată mai târziu.
Premiile au fost acordate în fiecare an cu câteva întreruperi, în primul rând pentru războaiele mondiale, și nu au făcut nicio pauză pentru pandemia de COVID-19, deși o mare parte a spectacolului și a evenimentelor au fost suspendate sau mutate temporar online.