Pregătiri intense pentru o eventuală criză energetică și pene de curent masive. Cursuri gratuite pentru germani pentru a se descurca pe întuneric
Criza energetică din Europa pune presiune chiar și pe cea mai mare economie de pe continent, Germania, iar tot mai mulți germani se înscriu la cursuri speciale pentru a știi ce să facă în cazul unei pene de curent masive.
O organizația germană de ajutor și asistență socială oferă cursuri gratuite pe această temă. Cursanții sunt învățați elementele de bază – inclusiv pregătirea cu lumânări, chibrituri și lămpi.
„Dacă se întrerupe curentul electric, atunci nu mai funcționează absolut nimic. Și trebuie să înțelegem ce înseamnă cu adevărat nimic nu funcționează”, a declarat Birgitt Eberlin, instructor la Federația Samariteanului Muncitorilor (ASB).
Sarcinile simple – de la gătitul unei mese și menținerea hidratării până la îngrijirea animalelor de companie sau sunatul la ușa vecinului – devin provocări majore.
„În urmă cu trei generații, oamenii știau cum este să fii fără electricitate. Astăzi ne dăm seama că abia dacă putem funcționa fără electricitate”, a declarat Albrecht Broemme, un fost șef al pompierilor din Berlin, care a fost scos din pensie pentru a ajuta la construirea infrastructurii pentru pandemie, iar apoi pentru venirea refugiaților ucraineni.
Germania apelează la Marea Britanie pentru prevenirea penelor de curent
Germania apelează la Marea Britanie pentru a preveni pene de curent în această iarnă și încearcă să încheie un pact energetic post-Brexit care să permită celor două țări să se ajute reciproc în cazul unei penurii de gaze. Împreună, cele două țări sunt cei mai mari consumatori de gaze naturale din Europa și au fost printre cele mai afectate de criza energetică provocată de combustibilii fosili, declanșată de invazia Rusiei în Ucraina.
Germania a fost puternic dependentă de livrările de gaze rusești, reprezentând 40% din mixul său energetic în 2021. În ultimul an, președintele rus Vladimir Putin a înarmat această dependență prin comprimarea fluxurilor de gaze către continent, ceea ce a dus la temeri că Moscova ar putea tăia complet accesul la Germania în această iarnă.
Acum, Berlinul caută ajutorul Marii Britanii, deoarece oficialii germani au declarat că sunt „dornici să discute” cu Regatul Unit despre încheierea unui pact de solidaritate, în cadrul căruia ambele țări s-ar putea ajuta reciproc dacă s-ar confrunta cu penurii extreme de gaze în această iarnă.
Klaus Müller, funcționarul public german responsabil cu raționalizarea în cazul unei crize de aprovizionare, a declarat pentru The Guardian că încheierea unui astfel de acord ar fi „reciproc avantajoasă” pentru ambele țări.