Povestea lacului de pe Marte: specialiștii de la NASA, fascinați de craterul Jazero

de: Iulia Kelt
24 11. 2022

Datele obținute în primele 208 de zile petrecute de Perseverance pe Marte au oferit o mulțime de informații despre craterul Jezero, adică locul unde roverul NASA a aterizat în luna februarie a anului 2021.

S-a bănuit că acest crater este, de fapt, un lac antic, iar cele mai recente cercetări au confirmat acest lucru în mod covârșitor și fără ambiguitate.

Moleculele organice nu sunt neaparat dovadă a faptului că viața ar fi existat vreodată pe Planeta Roșie, dar descoperirea lor ajută teoria să pară credibilă, în aceste condiții. Cu alte cuvinte, posibilitatea nu este exclusă din calcul.

Craterul Jazero, sursă de studiu pentru cercetători

„Se pare că craterul Jezero este într-adevăr ceea ce am bănuit pe baza imaginilor orbitale. A fost lac în urmă cu aproximativ trei-trei miliarde și jumătate de ani”, a declarat Dr. Joseph Razzell Hollis, coautorul principal, de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, pentru IFLScience.

Hollis și co-autorul principal, Dr. Eva Scheller, au folosit date obținute de la instrumentul SHERLOC pentru a investiga rocile din craterul Jezero. Instrumentul a fost capabil să detecteze fluorescența unor compuși organici specifici, cum ar fi carbonații, în rocile bogate în olivină.

Descoperirea moleculelor organice, pe fundul craterului Jezero, în special în rocile magmatice, este, de asemenea, o informație interesantă și din alt motiv. Curiosity a găsit compuși similari în rocile sedimentare din craterul Gale. Descoperirea materialelor organice în două medii foarte diferite de pe Planeta Roșie sugerează cu tărie că aceste molecule organice erau comune, pe timpuri, pe Marte.

Perseverance a studiat, de asemenea, în ultimele luni, o deltă a unui râu despre care se crede că a avut odată apă și sedimente în craterul Jezero. Cercetătorii cred că aceasta este o zonă cheie în care se poate studia materialul organic. Având în vedere cât de bogat în acești compuși a fost craterul, lucrarea actuală ar putea fi revoluționară.