Polonia, anunț despre Gazprom. Decizia are efecte în toată Europa

de: Cătălina Burghelea
15 11. 2022

Polonia a anunțat că va prelua activele din ţară ale Gazprom, adăugând că măsura se referă la participaţia de 48% a companiei ruse în Europolgaz, care deţine secţiunea poloneză a gazoductului Yamal. Astfel, decizia va asigura securitatea infrastructurii critice utilizate pentru tranzitul gazelor, a spus ministrul Dezvoltării, Waldemar Buda.

Ce se întâmplă în Polonia. Lovitură pentru Putin

În luna septembrie, Varșovia a impus sancţiuni Gazpromului şi a transmis că activele sale vor fi îngheţate, după ce, în primăvară, a sancţionat 50 de oligarhi şi companii din Rusia (inclusiv compania energetică de stat), cu scopul de a crește presiunea asupra Moscovei din cauza războiului cu Ucraina. În acelaşi timp, Federați Rusă a oprit exporturile de gaze către Polonia, după ce Varşovia a refuzat să plătească în ruble.

„Facem tot ce putem pentru a contracara agresiunea Rusiei şi a elimina capitalul şi influenţa rusă, exproprierea nu este posibilă în conformitate cu constituţia poloneză, prin urmare am decis să instituim un management obligatoriu”, a explicat ministrul Buda.

Varșovia redobândește controlul asupra intereselor energetice ale Gazprom

Europolgaz deţine secţiunea poloneză lungă de 684 de kilometri a Yamal, iar conducta este operată de compania de transport de gaze Gaz-System. După ce gigantul rus Gazprom a fost sancţionat, operatorul de conducte nu a avut un partener cu care să ia decizii cheie privind infrastructura.

Cine face rost de gaze naturale

De asemenea, Germania a anunțat naționalizarea filialei Gazprom din țară. Obiectivul Berlinului este să salveze de la faliment acest furnizor de gaze, supraîndatorat și deja administrat de statul german. Această acțiune va garanta securitatea aprovizionării cu gaze, a subliniat Ministerul Economiei.

SEFE, care a funcționat sub numele de Gazprom Germania, are printre clienți utilități municipale și deține o cotă de piață de aproape 20%. Grupul deține și numeroase infrastructuri de transport și stocare a gazelor, inclusiv cel mai mare rezervor din Europa, aflat în Rehden (nord-vest). Berlinul preluase deja controlul companiei la începutul lunii aprilie, pe fondul exacerbării tensiunilor energetice dintre Kremlin și Occident, ca urmare a invaziei din Ucraina. Așadar, Germania naționalizează, pentru a doua oară în câteva luni, un grup energetic lider, după ce a salvat deja Uniperul asfixiat de tăierile de gaze rusești.