Poliția din această țară prezice viitoarele infracțiuni: cum reușește asta cu ajutorul tehnologiei

de: Ozana Mazilu
03 07. 2022

Cum pune poliția camera de supraveghere pe viitor? Nu e chiar așa SF: pun camerele peste tot și aleg oamenii despre care cred că vor provoca probleme.

Această strategie este o realitate zilnică în China și dacă cei 1,4 miliarde de oameni care trăiesc acolo reprezintă sau nu o amenințare sau se simt confortabil să fie supravegheați tot timpul nu pare să conteze, a informat recent New York Times. Autoritățile colectează cantități uriașe de imagini, date și modele care ajută la identificarea amenințărilor la adresa guvernului chinez. Acestea vizează minoritățile etnice, persoanele cu boli mintale și migranții.

Poliția din China, un Big Brother agresiv

Ministerul Securității Publice din China nu a răspuns la multiple solicitări de comentarii, a spus Times, în ciuda dovezilor că guvernul a oprit chiar căsătoriile pe care le considera amenințătoare.

„Aceasta este o cușcă invizibilă a tehnologiei impusă societății”, a declarat Maya Wang, cercetător senior la Human Rights Watch, pentru Times. „Grupul disproporționat al acesteia este resimțit de grupuri de oameni care sunt deja sever discriminate”.

Un punct uriaș care a sărit din raportul complet deranjant a fost motivația guvernului. Aparent, toată energia Big Brother se datorează faptului că președintele Xi Jinping vrea să păstreze o societate pașnică și stabilă.

Camerele de supraveghere, subiect de amenzi fabuloase în România: ce nu ai voie să faci cu ele, ce spune legea

În cazul în care ești unul dintre românii care se folosesc de camerele de supraveghere, ar trebui să știi și ce prevede legea cu privire la acestea. Dacă pe moment poate reprezenta un bun sistem de securitate, află că ele îți poate aduce și amenzi.

Multe persoane fizice sau juridice apelează la montarea camerelor de supraveghere. De multe ori, acestea pot surprinde nu doar ceea ce se petrece în perimetrul de interes al persoanei, ci și în vecinătatea acestuia care poate înregistra lucruri ce țin de viața privată a altor persoane care trec prin raza de acțiune a acestora.

Astfel, pot apărea probleme în momentul în care aceste imagini sunt utilizate în alte scopuri decât cele legale, în care sunt expuse în spațiul public imagini ale persoanelor aflate în public. Astfel, pot apărea imagini care nu respectă GDPR.

O amendă a fost astfel acordatăt de către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucării Datelor cu Caracter Personal și atrage atenția asupra fapului că publicarea unei imagini pe Facebook de pe camerele video nu este permisă.