Piața crito pică în cap și asta nu e tot. UE a luat „la ochi” tot sectorul, ce trebuie să știe românii care visează la îmbogățire

de: Mădălina Bahrim
01 07. 2022

Tensiunile geopolitice, instabilitatea de pe piețele financiare și inflația au adus mari probleme pieței criptomonedelor. Activele digitale traversează o perioadă marcată de scăderi, iar fix în acest moment Uniunea Europeană face pași pentru a reglementa acest domeniu.

Piața cripto a fost mult timp văzută ca o potențială sursă de îmbogățire. Românii au prins imediat oportunitatea, iar în acest moment numeroși conaționali de-ai noștri pompează bani grei în active digitale, cu gândul că se vor îmbogăți.

Doar că, în ultimele luni, mulți au pierdut și banii investiți, despre profit nici măcar nu se mai pune problema.

De asemenea, acum apar și modificări legislative importante, care vor schimba regulile pe piață și despre care trebuie să cunoști detalii, înainte de a-ți plasa banii în acest domeniu.

Noile reguli din zona cripto

Președinția Consiliului și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la propunerea privind piețele criptoactivelor (MiCA), care include emitenții de criptoactive negarantate și așa-numitele „criptomonede stabile”, precum și locurile de tranzacționare și portofelele în care sunt deținute criptoactivele. Acest cadru de reglementare va proteja investitorii și va menține stabilitatea financiară, permițând în același timp inovarea și promovând atractivitatea sectorului criptoactivelor.

MiCA îi va proteja pe consumatori de unele dintre riscurile asociate investițiilor în criptoactive și îi va ajuta să evite sistemele frauduloase. Un alt aspect important este acela că actorii de pe piața criptoactivelor vor fi obligați să declare informații cu privire la amprenta lor de mediu și climatică.

Responsabilii au trasat și liniile directoare împotriva spălării banilor (AML). Conform înțelegerii, companiilor din zona cripto li s-ar putea cere să confirme identitățile clienților lor și să raporteze tranzacțiile suspecte.

De asemenea, regulamentul european privind transferul de fonduri (ToFR) va acoperi chiar și tranzacțiile cu criptomonede.

Investitorii trebuie să știe că activele cripto ar putea fi urmărite similar cu transferurile convenționale de numerar.

Vorbim, momentan, doar despre o înțelegere la care s-a ajuns la nivelul blocului comunitar, urmând să fie adoptate acte normative care să reglementeze noile măsuri. Cert este că avem în față o posibilă înăsprire a regulilor pentru acest sector economic în plină expansiune atât la nivel național, cât și mondial.