Scandal la baza NATO de la Kogălniceanu. Șapte militari și un civil au fost arestați

de: Cătălina Burghelea
17 11. 2022

Procurori anticorupție și anchetatori americani au descins la baza militară de la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța), într-un dosar în care au suspiciuni că mai multe achiziții ar fi fost făcute ilegal. Anchetatorii au ridicat zeci de documente de la fața locului. Este vizată o grupare de angajați români, dar sunt luați la întrebări și cetățeni ai SUA.

Baza militară de la Mihail Kogălniceanu, în vizorul DNA

Update 17 noiembrie, ora 10.40. Șapte militari de la Baza Mihail Kogălniceanu şi un civil, reţinuţi de procurorii militari sub acuzaţia că au furat din unitatea militară şapte tone de combustibil (motorină şi kerosen), au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie a Tribunalului Constanţa. Măsura nu este definitivă, ea putând fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare, transmit autoritățile.

„Admite propunerea formulată de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti în dosarul penal nr. 444/P/2022. În baza (…) dispune arestarea preventivă a inculpaţilor (…) pe o perioadă de 30 zile. (…) Respinge cererile formulate de inculpaţii (…) de luare a măsurii controlului judiciar, precum şi cererile de luare a măsurii arestului la domiciliu sau control judiciar formulate de inculpaţii (…). Dispune emiterea de îndată a mandatelor de arestare preventivă. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpat şi de la comunicare pentru procuror”, se arată în soluţia pe scurt dată de judecătorii Tribunalului Constanţa.

Update 16 noiembrie, ora 13.12. Opt militari români de la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” (județul Constanța) au fost reținuți pentru furt de combustibil, în urma a zeci de percheziții făcute de procurorii militari, potrivit unor surse judiciare. În anchetă sunt vizați 22 de militari de la baza românească, iar opt dintre ei au fost arestați.

Cu o zi în urmă, aproximativ 50 de percheziții s-au făcut atât la baza militară, cât și la locuințele unor suspecți și martori, până acum fiind vorba de furtul a cel puțin șapte tone de combustibil (destinat elicopterelor și avioanelor, dar și parcului auto de la Kogălniceanu.

Dosarul de furt și delapidare este instrumentat de Parchetul Tribunalului Militar București, iar audierile au fost făcute la Poliția Transporturi Constanța.

Știrea inițială: Procurorii DNA, în colaborare cu autorităţile judiciare din SUA, au făcut zeci de percheziții într-un dosar de corupție, fiind vizată și baza militară de la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). Potrivit autorităților, procurorii fac cercetări într-un dosar penal privind suspiciuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie.

Percheziții într-un dosar de corupție

26 de percheziții au avut loc în dosarul pe care Direcția Națională Anticorupție îl instrumentează, inclusiv la birourile bazei militare de la Mihail Kogălniceanu, de unde au fost ridicate documente privind unele achiziții. În ancheta DNA sunt vizați angajați civili ai bazei miliare și mai mulți oameni de afaceri.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție. În cursul zilei de 29 septembrie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, s-au efectuat 26 de percheziții domiciliare în câteva zeci de locații reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea autorităților judiciare SUA”, a transmis DNA.

Ce s-a întâmplat anul trecut

În 2021, procurorii DIICOT au făcut percheziții la baza militară Kogălniceanu, într-un dosar privind furturi de motorină. Anchetatorii români au stabilit că, începând cu anul 2017, în România, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, care ar fi sustras combustibili lichizi aparținând guvernului SUA, în special motorină, din baza militară din Constanța, precum și din zonele dedicate efectuării unor exerciții tactice militare situate pe raza județului.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a precizat că, la diferite intervale de timp, gruparea a furat cantități de motorină din generatoarele care deservesc anumite zone din cadrul bazei militare americane de la Mihail Kogălniceanu. Prejudiciul s-a ridicat la două milioane de dolari.

„Sub coordonarea liderului grupării, membrii acesteia, având roluri bine determinate, la diferite intervale de timp și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, au sustras cantități de motorină din generatoarele care deservesc anumite zone din cadrul unității militare din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu, prejudiciul reclamat de persoana vătămată (guvernul federal al SUA) este de aproximativ 2.000.000 dolari în dauna guvernului federal al S.U.A”, spunea DIICOT anul trecut.