Parlamentul European, decizie de ultimă oră după Qatargate, cel mai mare scandal de corupție din istoria UE

de: Anca Lupescu
14 12. 2022

Parlamentul European și-a suspendat activitatea cu Qatar, în condițiile în care deputații europeni au cerut înființarea unui organism de etică independent și o anchetă în scandalul de corupție Qatargate.

Parlamentul European suspendă activitatea cu Qatar

Qatargate se prefigurează a fi unul dintre cele mai mari scandaluri de corupție din istoria UE, în condițiile în care poliția belgiană continuă să investigheze acuzațiile potrivit cărora persoane care lucrează în numele Qatarului, statul emiratez și gazda Cupei Mondiale, au plătit mite uriașe politicienilor europeni pentru a influența dezbaterea politică de la Bruxelles.

La sesiunea plenară a Parlamentului de luni, 12 decembrie, de la Strasbourg, grupul Verzilor și grupul liberal Renew Europe au cerut înființarea unei comisii de anchetă, alături de un organism de etică independent cu mandat de investigare a instituțiilor UE.

„Acum este de datoria noastră să punem în aplicare cele mai puternice măsuri posibile pentru a ne asigura că o astfel de corupție nu se va mai putea repeta niciodată”, a declarat Terry Reintke, președintele Grupului Verzilor/ALE.

Vineri, europarlamentarul grec Eva Kaili, partenerul ei Francesco Giorgi și fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri, președintele ONG-ului „Lupta împotriva impunității”, au fost arestați și acuzați de corupție de către autoritățile belgiene. Kaili a fost destituită din funcția de vicepreședinte al Parlamentului European.

Luni, un grup de eurodeputați socialiști care sunt ei înșiși sau asistenții lor implicați în anchetă au demisionat din funcțiile lor în Parlament.

Mai multi eurodeputați au demsionat din funcții cheie

Eurodeputatul belgian Marc Tarabella s-a autosuspendat din grupul socialist al Parlamentului, în timp ce colega sa belgiană Maria Arena a renunțat la funcția de președinte al Comisiei pentru drepturile omului (DROI).

Italianul Pietro Bartolo și-a suspendat funcția de purtător de cuvânt al grupului pentru liberalizarea vizelor, în timp ce Andrea Cozzolino și-a suspendat rolul de purtător de cuvânt al S&D pentru urgențe.

La rândul său, grupul socialist a publicat o declarație în care solicită o comisie de anchetă privind ingerințele străine în cadrul instituțiilor UE și a adăugat că a lansat propriile investigații interne.

Sâmbătă, 10 decembrie, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a decis „să suspende cu efect imediat toate puterile, îndatoririle și sarcinile” lui Kaili, în calitate de vicepreședinte al Parlamentului European, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Metsola pentru EURACTIV.