Parlamentul European aprobă noi norme privind salariile minime în UE. Țările cu cele mai mici salarii minime din Europa

de: Anca Lupescu
14 09. 2022

Salariile minime din toate țările UE trebuie să asigure condiții decente de viață și de muncă, iar statele membre trebuie să promoveze negocierea colectivă a salariilor.

Noi reguli privind salariul minim în UE

Cu 505 voturi pentru, 92 împotrivă și 44 de abțineri, Parlamentul a adoptat miercuri o nouă lege privind salariile minime adecvate în UE.

Directiva, aprobată de Consiliu în iunie, are ca scop îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață pentru toți lucrătorii din UE și promovarea progresului economic și social.

Pentru a realiza acest lucru, PE stabilește cerințe minime pentru a asigura salarii minime adecvate, fie prin intermediul legislației naționale, fie prin convenții colective. De asemenea, îmbunătățește accesul efectiv la protecția salariului minim pentru toți lucrătorii.

Noile norme se vor aplica lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau un raport de muncă. Țările UE în care salariul minim este deja protejat exclusiv prin intermediul unor acorduri colective nu vor fi obligate să introducă aceste norme sau să aplice aceste acorduri în mod universal.

Evaluarea caracterului adecvat al salariilor minime

Stabilirea salariului minim va rămâne de competența statelor membre, care vor trebui să se asigure că acesta permite lucrătorilor să ducă o viață decentă, ținând cont de costul vieții și de nivelul general al salariilor. La evaluarea caracterului adecvat al salariilor minime legale actuale, statele membre pot lua ca referință fie un coș de bunuri și servicii la prețuri reale, fie 60% din salariul brut mediu și 50% din salariul mediu brut.

Promovarea negocierii colective

Negocierile colective sectoriale și intersectoriale reprezintă un factor esențial pentru obținerea unor salarii minime adecvate. Prin urmare, ar trebui să fie promovată și consolidată, așa cum se prevede în noile norme adoptate astăzi de Parlament. Statele membre cu o rată de acoperire a negocierii colective sub 80% vor trebui să stabilească, cu implicarea partenerilor sociali, un plan de acțiune pentru promovarea negocierii colective.

Monitorizarea și dreptul la despăgubiri

Țările UE vor fi obligate să instituie un sistem care să asigure respectarea directivei și să combată fenomene precum subcontractarea abuzivă, munca independentă falsă, orele suplimentare nedeclarate sau creșterea intensității muncii. Acest sistem ar trebui să includă măsuri de monitorizare fiabile, verificări și inspecții la fața locului.

Dennis Radtke (PPE, Germania) a declarat: „Situația actuală arată încă o dată că avem nevoie de un dialog social puternic și funcțional în Europa. Politica nu poate oferi un răspuns la toate aspectele acestei crize.

Agnes Jongerius (S&D, Țările de Jos) a adăugat: „Prețul alimentelor, al facturilor de electricitate și al locuințelor cresc vertiginos. Oamenii se străduiesc să se descurce.

Nu mai putem pierde timpul, salariile trebuie să fie suportabile. Această directivă stabilește standarde pentru modul în care ar trebui stabilit salariul minim. În același timp, promovăm negocierea colectivă, astfel încât să putem ajunge la mai mulți lucrători.

Etapele următoare

Textul trebuie acum să fie adoptat în mod oficial de către Consiliul UE și publicat în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor avea apoi doi ani pentru a se conforma directivei.

În iulie, membrii Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale au aprobat acordul informal încheiat cu Consiliul la 6 iunie 2022.

Luxemburg, Irlanda și Germania au cele mai mari salarii minime, iar Bulgaria, Letonia și Estonia au cele mai mici. În UE, 21 dintre cele 27 de state membre au un salariu minim legal. În celelalte șase țări (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia), nivelurile salariale sunt stabilite prin negocieri salariale colective.