Părerea străinilor despre românce, pe vremuri: ”needucate, ușuratice, înjură grosolan, cheltuitoare, dar nespus de frumoase”

de: Cojocaru Cristian
18 05. 2022

Româncele sunt cunoscute ca fiind printre cele mai frumoase femei din Europa. Cu toate acestea, află care era părerea pe care o aveau străinii despre românce, în trecut.

Conaționalele noastre au știut dintotdeauna să se facă remarcate prin aspectul fizic dar și iscusința în tainele amorului, calități apreciate de către străini. Cu toate că este un lucru cunoscut faptul că româncele sunt frumoase, acesta motiv este unul de mândrie pentru națiunea noastră.

În trecut, nobilii care străbăteau Principatele Române putea vedea cu proprii lor ochi acest mit devenit realitate. Indiferent că acestea erau bogat sau sărace, româncele au beneficiat mereu de aprecierea atât a bărbaților cât și a femeilor din Occident.

În afara aspectului fizic plăcut, româncele erau considerate a fi mult prea preocupate de vestimentație, însă clacau la educație, în raport cu standardele Occidentului. Aceste lucruri sunt prezentate și în ”Despre femei și istoria lor în România” care aparține lui Alin Ciupală.

Printre consemnările de călătorie ale ambasadorilor și intelectualilor care ajungeau în Principatele Române, apar și însemnări despre românce. Aceștia au apreciat frumusețea și eleganța femeilor de aici, unul dintre cei vrăjiți de frumusețea lor fiind un autor francez, I. L. Carra.

”Femeile moldovene şi române sunt în general destul de frumoase. Ele au pelea albă însă pieliţa cam palidă. Printre ele se găsesc prea puţine blonde, dar o mare mulţime de brunete deschise, cu ochiul negru şi strălucios”, scria acesta.

Părerea străinilor despre românce din secolele anterioare

Un alt călător de origine austriacă, scriitorul Johann Friedel a rămas plăcut impresionat atât de frumusețea româncelor, cât și de ospitalitatea de care acesteau au dat dovadă în cazul lui, la acea vreme. Acesta afirma că băieții avuți din Viena ar fi plătit orice sumă să vadă asemenea „nimfe”.

„Aş fi dorit să se fi găsit alături de mine unul dintre băieţii de bani gata care, desigur, şi-ar fi golit buzunarele cu plăcere văzând cum fete în floarea vieţii, îmbrăcate în costume uşoare de nimfe, îi sar înainte din colibele lor, sărutându-i mâinile, întrecându-se în a-i servi fructe, lapte, brânză şi mălai. Dansul ar fi crezut că e mutat în Câmpiile Elisee, comparând această situaţie cu cea obişnuită la cucoana sa, care, vopsită cu alb, căptuşită cu perniţe, şade ţeapăn, lăsându-l să se topească de dorul ei până îi îngăduie să-i sărute prea graţioasele ei mâini”, scria Friedel.

Pe de altă parte, ceea ce le trăgea în jos pe românce era educația care dezamăgea de cele mai multe ori pe acești „observatori”. Un exemplu în acest sens vine din partea lui Andrault, conte de Langeron și ofițer superior francez care făcea parte din armata rusă. Andrault a rămas dezamăgit de educația lor, cu toate că le considera frumoase.

”Sunt rău crescute şi puţin învăţate. Cum un mic număr dintre ele vorbesc franţuzeşte sau italieneşte, nu am putut să judec însumi duhul şi farmecul conversaţiunei lor”, preciza contele.

Laurencon, perceptor în Țara Românească afirmat că „este supărător cum acest amabil sex înzestrat cu un sânge atât de nobil și cu o înfățișare atât de drăgălașă, nu primește nici una din binefacerile educației”, exprimându-și astfel dezamăgirea cu privire la educația româncelor.

Dacă în secolul al XVIII-lea, acestea erau considerate frumoase, dar needucate și sclave ale bărbaților, în secolul următor, anumite scrieri fac dovada cizelării acestora. Astfel, româncele devin educate și foarte elegante, după cum afirmat rusul Anatole de Demidov.

„Nu mai cunosc nici un oraş în Europa, unde să se poată aduna o societate mai plăcută, unde cea mai aleasă bună-cuviinţă să se arate alături de cea mai mare veselie”, scria acesta.

De asemenea, româncele erau privite de către unii călători ca fiind ușuratice, libertine și cheltuitoare. Elvețianul Recordon a adus aceste caracteristici în prim-plan, afirmând că erau ușor de întâlnit. Autorul francez Carra a remarcat că „sexul frumos al acestor părți are prea multă plăcere la amor”.