OMS cere acțiuni urgente pentru oprirea răspândirii variolei maimuței în Europa
Organizația Mondială a Sănătății a cerut vineri o acțiune „urgentă” pentru a preveni răspândirea variolei maimuțelor în Europa, constatând că numărul cazurilor s-a triplat în ultimele două săptămâni.
Numărul de cazuri s-a triplat în ultimele 2 săptămâni
„Astăzi, îmi intensific apelul către guverne și societatea civilă de a intensifica eforturile în următoarele săptămâni și luni pentru a preveni ca variola maimuței să se instaleze pe o arie geografică tot mai mare. Acțiunea urgentă și coordonată este imperativă dacă vrem să dăm un pas înainte în cursa pentru a inversa răspândirea continuă a acestei boli”, conform OMS.
Regiunea europeană rămâne în centrul acestei epidemii în expansiune
Deși săptămâna trecută, Comitetul de urgență al RSI a recomandat ca, în acest stadiu, să se stabilească faptul că focarul nu constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional (PHEIC), evoluția rapidă și natura de urgență a evenimentului înseamnă că acest comitet își va revizui poziția în scurt timp.
Între timp, OMS continuă să evalueze ca fiind ridicat riscul de variola maimuței, în regiunea europeană, având în vedere amenințarea continuă la adresa sănătății publice și expansiunea rapidă a bolii, cu provocări continue care ne îngreunează răspunsul și cu cazuri suplimentare raportate în rândul femeilor și copiilor.
„Regiunea europeană a OMS reprezintă aproape 90 % din toate cazurile confirmate în laborator și raportate la nivel mondial de la jumătatea lunii mai, iar de la ultima mea declarație din 15 iunie, șase noi țări și zone – ajungând la un total de 31 – au raportat cazuri de variolă, iar cazurile noi s-au triplat în aceeași perioadă, ajungând la peste 4 500 de cazuri confirmate în laborator în întreaga regiune”
Biroul Regional al OMS pentru Europa (OMS/Europa) și Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC) publică săptămânal buletine comune de supraveghere a variola maimuței, pentru a rezuma situația și a împărtăși o analiză regională comună a acestei situații în evoluție rapidă.
Cele mai multe cazuri raportate până în prezent au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 21 și 40 de ani, iar 99 % dintre acestea au fost de sex masculin.