„Occidentul a făcut o greșeală teribilă când l-a lăsat pe Vladimir Putin să scape după ce a anexat Crimeea în 2014”. Cine face declarațiile

de: Elena Avramescu
15 03. 2022

Premierul Boris Johnson a spus că Occidentul a făcut o „greșeală teribilă” și l-a lăsat pe președintele Vladimir Putin „să scape” cu anexarea Crimeei în 2014. Boris Johnson a spus că eliminarea dependenței Occidentului de petrol și gaze rusești este vitală pentru a pune capăt „hărțuirii” de la Kremlin, notează Telegraph.

„Occidentul, greșeală teribilă când l-a lăsat pe Vladimir Putin să scape după ce a anexat Crimeea”

Se întâmplă în timp ce Marea Britanie a interzis exporturile de bunuri de lux în Rusia, printre alte sancțiuni. De asemenea, se așteaptă să fie sancționate încă aproximativ 100 de persoane conform unei noi legi.

Legislația permite Regatului Unit să vizeze indivizi alături de SUA și Uniunea Europeană, care a semnat al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. În plus, Johnson a spus că singura modalitate de a opri „șantajul continuu” al președintelui Putin este prin a pune capăt dependenței occidentale de combustibilii fosili ruși, un proces care ar fi „dureros”.

Prim-ministrul se pregătește să se îndrepte în Arabia Saudită și în Golf pentru discuții despre creșterea producției de petrol și gaze pentru a compensa scăderea livrărilor rusești. El a mai spus că strategia sa promisă de securitate energetică pentru Regatul Unit va intensifica energia eoliană, va exploata energia solară și va face o „serie de noi pariuri mari” pe energia nucleară. Foraje suplimentare pentru petrol și gaze în Marea Nordului a fost o sugestie pe care a făcut-o.

Regatul Unit urmează să elimine treptat importurile de petrol rusești până la sfârșitul anului 2022. O decizie a guvernului de a discuta cu Arabia Saudită despre măsurile de reducere a costului energiei a fost criticată de mulți parlamentari, după ce țara a executat 81 de persoane în weekend. Downing Street spune că Regatul Unit „va continua să ridice abuzuri ale drepturilor omului” cu Arabia Saudită.

Premierul a prezidat ședința cabinetului în această dimineață, înainte de a găzdui un summit al liderilor nord-europeni la Londra. Liderii acelor țări, care formează o alianță de securitate numită Joint Expeditionary Force, vor lua în considerare măsurile pe care le pot lua pentru a ajuta Ucraina și a-și consolida propria rezistență împotriva Rusiei.

Într-un apel video către acești lideri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că alianța NATO a fost „hipnotizată de agresiunea rusă” și și-a repetat pledoaria pentru intervenția militară occidentală. Deși a salutat cele mai recente sancțiuni occidentale, Zelensky a spus că acestea „nu sunt suficiente” pentru a pune capăt războiului și a cerut un embargo comercial complet asupra Rusiei.

Boris Johnson vorbește despre reluarea controlului, dar de data aceasta despre aprovizionarea cu energie a țării și, pe parcurs, sporirea eforturilor pentru a face din Marea Britanie un emițător de carbon „net zero”.

„Electricitatea verde nu este doar mai bună pentru mediu, este mai bună pentru soldul tău bancar. Putim nu poate face nimic pentru a opri vântul din Marea Nordului”, spune premierul în articolul său din Daily Telegraph, conform BBC.

„Liderul rus a comis un act de agresiune violentă și l-am lăsat să capete departe cu asta”

Johnson vorbește despre transformarea Marii Britanii în „Arabia Saudită a vântului” de ceva vreme, așa că aceasta nu este o politică nouă, dar ar reprezenta o accelerare semnificativă a mișcării către o energie cu emisii scăzute de carbon.

El susține noi foraje în Marea Nordului, dar există și promisiunea unor „pariuri noi mari” pe energia nucleară și, o surpriză pentru mulți, nicio mențiune despre revenirea fracking-ului, o metodă controversată de extragere a gazelor de șist.

„Când Putin a invadat Ucraina pentru prima dată, în 2014, Occidentul a făcut o greșeală teribilă. Liderul rus a comis un act de agresiune violentă și a scos o bucată uriașă dintr-o țară suverană, și l-am lăsat să scape cu asta”, a spus Johnson.

Putin a ordonat anexarea Crimeei de Ucraina în 2014, după luni de proteste împotriva președintelui său pro-rus, care au culminat cu înlăturarea acestuia. El a susținut apoi o rebeliune din est a separatiștilor pro-ruși, care au luptat cu forțele ucrainene într-un război de opt ani care a adus 14.000 de morți.

În ciuda anilor de sancțiuni occidentale, Rusia rămâne ferm în controlul Crimeei, pe care a absorbit-o în urma unui referendum discreditat de o mare parte a comunității internaționale.

De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia luna trecută, un număr tot mai mare de ruși au fost sancționați de Regatul Unit. Cel mai recent, 386 de parlamentari ruși care au votat pentru recunoașterea a două zone controlate de rebeli din estul Ucrainei ca fiind independente au fost afectați de înghețarea activelor și interdicțiile de călătorie din Regatul Unit.