16 apr. 2022 | 08:35

Oamenii de știință spun că s-ar putea să fi găsit o modalitate de a trata diabetul fără insulină

ACTUALITATE
Oamenii de știință spun că s-ar putea să fi găsit o modalitate de a trata diabetul fără insulină

Medicii ar putea avea în curând o nouă modalitate de a trata diabetul de tip 2, care afectează milioane de oameni doar în SUA.

Un nou studiu publicat în revista Nature Biomedical Engineering la sfârșitul lunii martie a folosit un tip special de ultrasunete numit stimulare cu ultrasunete focalizate periferic (pFUS) și a vizat ficatul subiecților, pentru a vedea dacă ar scădea nivelul zahărului din sânge. Tratamentul a funcționat la trei specii de animale și nu ar necesita pastile suplimentare pe bază de rețetă.

„Din păcate, în prezent există foarte puține medicamente care scad nivelurile de insulină”, a declarat într-un comunicat Raimund Herzog, un endocrinolog de la Yale care a lucrat la studiu. „Acest lucru ar reprezenta un plus interesant și complet nou la opțiunile de tratament actuale pentru pacienții noștri”.

Diabetul ar putea fi tratat fără insulină

Proiectul a fost condus de o echipă GE Research și a inclus cercetători din mai multe universități. Un inginer biomedical de la GE a spus că testele de fezabilitate umană sunt la orizont.

„Am arătat că ultrasunetele pot fi folosite pentru a preveni sau a inversa diabetul în aceste studii preclinice”, a spus Christopher Puleo într-un comunicat de presă al companiei.

Dacă tehnologia ajunge pe piață, va satisface o nevoie urgentă. Prețurile insulinei au crescut, iar mulți oameni își riscă viața atunci când nu își mai pot permite insulina.

Recent, un legiuitor care a votat împotriva plafonării prețurilor la insulină a spus pe Twitter că pacienții cu diabet ar trebui doar să slăbească – chiar dacă persoanele care sunt slabe fac în mod regulat și diabet zaharat de tip 2.

De asemenea, anul trecut, The Food and Drug Administration a aprobat un stilou inteligent pentru insulină. Bigfoot Unity funcționează cu un sistem integrat de monitorizare continuă a glucozei, pentru a oferi recomandări pentru dozele de insulină. Potrivit Bigfoot Biomedical, este „singurul sistem de acest tip autorizat de FDA, cu alerte de hipoglicemie în timp real” și poate ajuta pacienții să minimizeze riscurile care ar surveni dacă pacienții nu ar monitoriza correct cantitățile de insulină.

Deocamdată, Bigfoot Unity acceptă doar FreeStyle Libre 2 de la Abbott, unul dintre cele două iCGM majore alături de Dexcom. Este conceput pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sau tip 2 care utilizează terapie cu injecție zilnică multiplă (MDI).