Veste bună pentru diabetici: cât de eficientă este administrarea săptămânală a insulinei

Veste bună pentru diabetici: cât de eficientă este administrarea săptămânală a insulinei

În mod tradițional, tratarea persoanelor cu diabet de tip 2 implică administrarea zilnică a unei doze de insulină. Un nou studiu atrage însă atenția că respectiva doză poate fi înlocuită cu una săptămânală, fără a se diminua eficiența.

Două studii clinice internaționale publicate online în „Diabetes Care”, care au implicat și Italia, potrivit Rador, care citează Ansa, și-au propus să facă viața diabeticilor semnificativ mai ușoară. În urma efortului științific, s-a ajuns la concluzia că tratarea persoanelor cu diabet de tip 2 folosind o terapie de insulină care trebuie injectată numai o dată pe săptămână este la fel de sigură și eficientă ca și injecțiile zilnice cu insulină.

Ca referință, insulina a stat la baza tratamentului diabetului timp de 100 de ani. Aceasta este un agent eficient pentru reducerea zahărului din sânge și este sigură atunci când este utilizată în doza corectă. Din păcate, inițierea și menținerea tratamentului cu insulină rămâne o provocare pentru milioane de pacienți din întreaga lume cu diabet de tip 2. Terapia injectabilă contribuie la reducerea aderenței la tratamente, cu consecințe asupra sănătății.

„Din acest motiv, o insulină săptămânală ar putea fi un punct de cotitură și pentru a îmbunătăți respectarea prescripțiilor medicului”, afirmă Ildiko Lingvay, profesor de medicină internă la UT Southwestern și autor principal al ambelor studii.

Primul studiu a implicat 205 pacienți din șapte țări (Statele Unite, Croația, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia și Spania) și a demonstrat eficacitatea substanțială și siguranța terapiei săptămânale. Al doilea studiu a inclus 154 de pacienți din cinci țări (Statele Unite, Canada, Republica Cehă, Germania și Italia) pentru a evalua cele mai bune modalități de a trece de la un regim zilnic la un regim săptămânal.

„Administrare de insulină o dată pe săptămână facilitează tratamentul și reduce sarcina și pentru profesioniștii din domeniul sănătății care au grijă de pacienți, în special cei care locuiesc în unități de îngrijire pe termen lung și cei cu probleme de memorie”, concluzionează Lingvay.

În mod evident, tranziția de la o doză zilnic de insulină la una săptămânală se va realiza doar sub atenta supraveghere a medicului, în condițiile recomandate de acesta.