Acest tratament ar putea preveni diabetul. Cum funcționează tehnica prin ultrasunete

Acest tratament ar putea preveni diabetul. Cum funcționează tehnica prin ultrasunete

Oamenii de știință au descoperit recent un tratament, ceea ce pare a fi un „truc de pierdere în greutate”. Cel puțin pentru șoarecii pe care au experimentat în laborator.

Șoarecii au scăzut repede la o greutate sănătoasă după ce oamenii de știință le-au stimulat ficatul în mod repetat cu un fascicul de ultrasunete concentrat, folosind același tip de tehnologie obișnuită în imagistica medicală, potrivit unei cercetări publicate în revista Scientific Reports la începutul acestei luni.

Între timp, șoarecii crescuți cu o dietă mai sănătoasă nu au răspuns deloc la tratament, sugerând că tratamentul afectează excesul de greutate, mai degrabă decât să cauzeze pierderea în greutate, în general.

Mai trebuie parcurs un drum lung până să știm dacă un tratament similar ar putea funcționa la oameni. Dar autorul studiului, Sangeeta Chavan, profesor la Institutul de Medicină Bioelectronică de la Institutul de Cercetări Medicale Feinstein, a declarat că ea crede că tehnica ar putea ajuta la tratarea obezității și poate chiar la prevenirea diabetului, fără a utiliza produse farmaceutice sau a fi supuse unor proceduri invazive.

Acest tratament ar putea preveni diabetul

Studiul se bazează pe lucrările anterioare ale lui Chavan, care trasează diferitele căi biologice care leagă creierul nostru de organele noastre. Ea a constatat că stimularea anumitor regiuni ale creierului cu ultrasunete sau electricitate a dus la activități în organe precum splina și ficatul – și invers – și și-a publicat concluziile în Nature Communications în 2019.

“Studiul nostru a arătat că, folosind ultrasunete focalizate, poți induce neuromodulare într-o anumită zonă țintă”, a spus Chavan.

Inducerea neuromodulării – preluarea controlului asupra activității creierului – din afara corpului este o faptă științifică impresionantă.

În acest caz specific, acest proces cu ultrasunete, în fiecare zi, timp de opt săptămâni, părea să declanșeze partea creierului numită hipotalamus – și în special regiunea din hipotalamus care supraveghează metabolismul glucozei. Acest lucru a făcut șoarecii să ardă rapid prin excesul de greutate din dieta lor bogată în grăsimi și bogată în calorii.

Cum funcționează tehnica cu ultrasunete pe oameni

„Doar șoarecii obezi au răspuns la ultrasunete”, a spus Chavan. „Când stimulați șoareci sănătoși, aceștia nu au nicio pierdere în greutate. Nu aveți efecte secundare din stimularea cu ultrasunete în acest scenariu”.

Citând faptul că obezitatea poate da naștere la rezistența la insulină, ceea ce la rândul său duce la dezvoltarea diabetului de tip 2, Chavan a susținut că îmbunătățirea metabolismului glucozei ar putea opri acest proces. Nu ca un remediu pentru diabet, ci ca un tratament care previne apariția bolii în primul rând.

Desigur, este o afirmație îndrăzneață și nu toată lumea este convinsă. Drumul de la modelele animale la tratamentele care funcționează la oameni este lung și sinuos. Acest lucru este valabil mai ales pentru ceva de genul diabetului, în care oamenii de știință trebuie să găsească o modalitate de a aproxima boala la animale și să spere că aceasta este valabilă și la om.

Va fi interesant să vedem cât de bine funcționează tratamentul cu ultrasunete la oameni, dacă și când se întâmplă aceste experimente. Dar chiar și atunci, Chavan a avut mare grijă să sublinieze că nu dezvoltă un leac miraculos. Chiar dacă tratamentul duce la pierderea în greutate, nu există nicio garanție că ar avea și avantajul medical suplimentar de a preveni diabetul.