Oamenii de știință au redat vederea mai multor adulți: ce este implantul de cornee sintetic

de: Ozana Mazilu
16 08. 2022

Oamenii de știință spun că au restabilit vederea a 20 de persoane care aveau deficiențe de vedere semnificative, prin utilizarea unui implant de cornee sintetic fabricat din piele de porc.

Publicată în Nature Biotechnology, o nouă lucrare detaliază modul în care cercetătorii din India și Iran au creat o cornee sintetică fără celule din „atelocolagen dermal porcin de tip I, purificat și uscat prin congelare, de calitate medicală” – cunoscut și sub numele de colagen înghețat din piele de porc – și le-au implantat în ochii a 20 de persoane care sufereau de deficiențe de vedere.

Pentru a studia cât de bine ar funcționa implantul experimental, echipa a efectuat un studiu pilot de fezabilitate care a implantat corneea sintetică în ochii celor 14 din primii 20 de pacienți care au fost inițial orbi.

Cum a fost posibil implantul de cornee

În mod remarcabil, după 24 de luni în care „nu s-a observat niciun eveniment advers” la niciun pacient, toți cei 20 de pacienți au experimentat restabilirea vederii și capacitatea de a purta lentile de contact.

Într-un interviu acordat Technology Networks, conducătorul studiului și oftalmolog experimental de la Universitatea Linköping din Suedia, Neil Lagali, a descris procesul de implantare pe care el și colegii săi l-au folosit în cercetare.

Prin însămânțarea implanturilor cu celule epiteliale corneene umane, după ce au fost plasate în ochii subiecților, Lagali și colegii săi au descoperit că celulele pe care le-au folosit au crescut și au devenit transparente pe ochii celor implantați la puțin peste două săptămâni după ce au fost implantate, a spus el.

Cercetarea a fost însoțită de teste efectuate de laboratoare independente, pentru a se asigura că implanturile în sine sunt sterile, iar aceleași teste au descoperit că corneele sintetice de colagen de porc sunt mult mai stabile decât țesuturile umane, care au doar o perioadă de valabilitate de o săptămână sau două, comparativ cu perioada de valabilitate minimă de doi ani a implanturilor experimentale.

Deși în ultimii ani s-au efectuat o mulțime de studii privind crearea și dezvoltarea corneei sintetice, cercetătorii au remarcat în studiul lor că nimeni nu a încercat încă procedura lor specifică de implantare – iar Lagali a spus pentru Technology Networks că speră că noua tehnică va „reduce semnificativ cererea de țesut corneean donator în viitor”.

„Dar, mai important, credem că ar putea ajunge la persoanele care au acces redus la îngrijirea ochilor, deoarece noile implanturi pot fi expediate oriunde și depozitate într-un frigider înainte de utilizare”, a adăugat el.