Oamenii de știință au observat pentru prima oară un fenomen astronomic inedit: ce semnifică această premieră

de: Ozana Mazilu
11 01. 2022

Oamenii de știință au observat, în premieră, pentru prima dată o stea supergigantă roșie care intră într-o supernovă. Este un eveniment astronomic inedit și rar.

În ciuda numărului masiv de stele de pe cer, observarea uneia într-o supernovă este un eveniment incredibil de rar. Acum, astronomii au observat, în premieră, o stea supergigantă roșie înainte, în timpul și după o explozie cu o supernovă, adunând noi informații cruciale despre aceste evenimente rare.

„Acesta este o descoperire în înțelegerea noastră a ceea ce fac stelele masive cu câteva momente înainte de a muri”, a spus autorul principal al lucrării Wynn Jacobson-Galán (UC Berkeley). „Detecția directă a activității unei pre-supernove într-o stea supergigantă roșie nu a fost niciodată observată până acum într-o supernovă obișnuită de tip II. Pentru prima dată, am văzut o stea supergigantă roșie explodând!”.

Folosind telescopul Pan-STARRS din Maui, Hawaii, oamenii de știință au detectat steaua supergigantă roșie în vara anului 2020, datorită cantității uriașe de lumină pe care o emitea. Mai târziu, în toamnă, când a devenit supernovă, echipa a a folosit spectrometrul de imagistică de joasă rezoluție (LRIS) al Observatorului Keck din Hawaii. Ei au captat, de asemenea, primul spectru al supernovei, cunoscut sub numele de SN 2020tlf.

Observațiile au arătat că steaua probabil a ejectat cantități masive de material circumstelar dens chiar înainte de explozie. Observațiile anterioare au arătat că giganții roșii erau relativ calmi înainte de a deveni supernove, așa că noile date sugerează că unele își pot schimba structura internă în mod semnificativ înainte de a exploda. Acest lucru ar putea duce apoi la ejecții tumultoase de gaz cu câteva momente înainte de prăbușire.

Acest fenomen astronomic rar poate duce la înțelegerea mai multor lucruri despre univers

SN 2020tlf este situată în galaxia NGC 5731, la aproximativ 120 de milioane de ani lumină de Pământ și este de aproximativ zece ori mai masivă decât Soarele. Stelele devin supernove atunci când rămân fără combustibil și se prăbușesc pe propria gravitație și alimentează o explozie masivă de fuziune a carbonului. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să fie suficient de mari (8 până la 15 mase solare) sau, pur și simplu, se vor prăbuși într-o stea pitică albă, așa cum o va face Soarele nostru, în cele din urmă. Dacă sunt mari decât atât s-ar putea prăbuși într-o gaură neagră.

Descoperirea acestui eveniment astronomic va permite acum oamenilor de știință să cerceteze stelele supergigante roșii, în căutarea unor tipuri similare de radiații luminoase care ar putea semnala o altă supernovă.

„Detectarea mai multor evenimente precum SN 2020tlf va avea un impact dramatic asupra modului în care definim ultimele luni ale evoluției stelare, în încercarea de a rezolva misterul asupra modului în care stelele masive își petrec ultimele momente ale vieții”, a spus Jacobson-Galán.