Oamenii de știință au descoperit încă o gaură neagră: de ce este aceasta unică

de: Iulia Kelt
14 06. 2022

Astronomii au găsit o mulțime de găuri negre, de-a lungul timpului, atât în ​​inima altor galaxii, cât și în a noastră. Mai mult, ei au reușit chiar să fotografieze două dintre ele.

Chiar și așa, în fiecare caz în parte, acest lucru a fost realizat deoarece, în timp ce gaura în sine era, după cum îi spune și numele, neagră, ea influența obiectele din apropiere, fie radiind raze X, pe măsură ce consuma material, fie fiind lipită de o stea din orbită.

Două telescoape care scanau Calea Lactee, în căutarea acestor tipuri de evenimente de microlensing, au luat în vizor un obiect cunoscut sub numele de OB110462, în 2011, constatând că efectul este mult prea mare pentru a fi cauzat de o planetă.

O nouă gaură neagră, descoperită. Oamenii de știință încă mai au de pus cap la cap informații

Doctorand de la Universitatea din California, Berkeley Casey Lam și supervizorul ei, Dr. Jessica Lu, au calculat masa obiectului și au decis că aceasta are valori cuprinse între de 1,6 și 4,4 ori masa Soarelui. S-a tras concluzia că masa este prea concentrată pentru a fi un nor de gaz, iar o stea obișnuită cu atât de mult material ar fi mult mai strălucitoare, lăsând două opțiuni de luat în calcul: o stea neutronică sau o gaură neagră.

Intervalul estimat de Lam permite ambele posibilități, dar face ca o gaură neagră să fie mai probabilă.

OB110462 a fost observat atât de Optical Gravitational Lensing Experiment (OGLE), cât și de Microlensing Observations on Astrophysics (MOA). Mai mult decât atât, telescopul spațial Hubble a furnizat date ulterioare care au dezvăluit că obiectul apare departe de poziția sa reală de acum zece ani, datorită distorsiunii gravitaționale persistente. Deși marjele de eroare pentru datele Hubble sunt generoase, ele oferă totuși suficientă îndrumare pentru a estima distanța și masa OB110462. Așadar, s-a tras concluzia că ar fi vorba despre o gaură neagră plutitoare, ce nu este dependentă de un alt corp ceresc.