O țară din Europa s-a pus cu răul pe Facebook, Instagram, TikTok: ce lege a vrut să impună

de: Andrei Tilimpea
03 12. 2022

Țara nu va forța giganții din tehnologie să elimine conținutul care este „legal, dar dăunător” de pe platformele lor, după ce militanții și parlamentarii și-au exprimat îngrijorarea că această mișcare ar putea reduce libertatea de exprimare, a spus guvernul.

Legile privind siguranța online se vor concentra în schimb pe protecția copiilor și pe asigurarea faptului că firmele au eliminat conținutul care era ilegal sau interzis în termenii lor de serviciu, a spus, adăugând că nu va specifica ce conținut legal ar trebui cenzurat.

Marea Britanie, la fel ca Uniunea Europeană și alte țări, s-a luptat pentru a proteja utilizatorii rețelelor sociale, și în special copiii, de conținutul dăunător, fără a afecta libertatea de exprimare.

Secretarul digital, Michelle Donelan, a spus, în loc să reducă proiectul de lege, că a consolidat protecția copiilor, obligând companiile să aplice limitele de vârstă pe care le-au stabilit deja.

„Companiile nu pot spune doar „da, le permitem doar copiilor de peste 13 ani să se alăture platformei noastre”, apoi le permit copiilor de 10 ani și le promovează în mod activ”, a spus ea la radio BBC. „Oprim să se întâmple asta”.

Ea a spus că firmele s-ar putea confrunta cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri dacă nu au instalate sisteme care să restricționeze accesul minorilor.

Marea Britanie a declarat anterior că firmele de rețele de socializare ar putea fi amendate dacă nu reușesc să elimine conținutul dăunător, cum ar fi abuzul, chiar dacă acesta scădea sub pragul penal, în timp ce managerii superiori s-ar fi putut confrunta și cu acțiuni penale.

Donelan a spus că prevederea „dăunătoare, dar legală”, care a fost opusă de unii parlamentari și a întârziat progresul legislației, ar fi avut „consecințe nedorite” și ar fi erodat libertatea de exprimare.

Modificarea care a stricat totul

Guvernul a spus că eliminarea acestuia ar evita, de asemenea, riscul ca platformele să elimine posturi legitime pentru a evita sancțiunile.

Noua iterație merge mai departe pentru a proteja libertatea de exprimare prin oprirea companiilor, cum ar fi proprietarul Facebook, Meta și Twitter, să elimine conținut sau să suspende sau să interzică utilizatorii în cazul în care nu există nicio încălcare a condițiilor lor de serviciu sau a legii.

Partidul Laburist de opoziție a declarat că înlocuirea „prevenirii vătămării” cu un accent pe libertatea de exprimare a subminat scopul proiectului de lege.

„Înlăturarea „legal, dar dăunător” oferă agresorilor un permis gratuit și duce publicul la plimbare”, a declarat Lucy Powell, purtătorul de cuvânt al culturii laburiste. „Guvernul s-a înclinat în fața intereselor personale, pentru a menține utilizatorii și consumatorii în siguranță”.

Cu toate acestea, guvernul a spus că proiectul de lege, care va reveni în parlament luna viitoare, pune sarcina companiilor tehnologice de a elimina materialele care sunt ilegale sau care încalcă propriii termeni de serviciu.

Dacă utilizatorii ar putea întâlni conținut controversat, cum ar fi glorificarea tulburărilor de alimentație, rasismul, antisemitismul sau misoginia, care nu îndeplinesc pragul penal, platforma ar trebui să ofere instrumente pentru a ajuta la evitarea acestuia.

Donelan a spus că anumite tipuri de materiale dăunătoare ar putea fi, de asemenea, scoase în afara legii, obligând companiile de social media să se ocupe de ele sau să se confrunte cu amenzi mari.

„Suntem cu toții de acord că lucrurile ar trebui să fie ilegale, să le facem ilegale”, a spus ea pentru BBC News, adăugând că guvernul s-a angajat deja să facă ilegală promovarea autovătămării.