Numai patron să nu fii: îl înjuri că nu-ți dă salariu mai mare, dar n-ai habar cât de greu îi e și lui

de: Mădălina Bahrim
05 12. 2022

Ultimele luni marcate de inflația agresivă și scumpirea costului vieții au împărțit piața muncii în două tabere parcă adverse. Pe de-o parte avem angajații, iar pe de alta sunt angajatorii.

Primii consideră că, din răutate, angajatorii nu doresc să îi ajute cu majorări salariale ca să poată traversa mai bine perioada această plină de probleme și greutăți.

Mulți salariați sunt de părere că patronii lor se scaldă în bani, în timp ce lor le plătesc salarii foarte mici, insuficiente adesea pentru a-și permite un trai decent.

De partea cealaltă a baricadei, pe umerii angajatorilor apasă presiuni uriașe, extrem de variate și de diverse grade de dificultate, ce pun în pericol afacerile.

Doar cine a avut o firmă știe cât de greu e s-o ții pe picioare

Puțini români conștientizează, în acest moment, cât de dificilă e misiunea mediului privat și cât de greu încercate sunt bugetele companiilor. De asemenea, din nefericire pentru angajatori, presiunile de pe umerii lor sunt și de altă natură, pe care le poate înțelege doar cine a avut o firmă în mari perioade de criză economică.

O analiză recent realizată de World Economic Forum scoate la iveală cele mai mari pericole ce pândesc asupra companiilor, în aceste vremuri tulburi.

Conform specialiștilor, este vorba cu precădere despre inflaţia rapidă, criza datoriilor şi costul vieţii. Grav este că afacerile nu se mai pot concentra pe alte domenii deosebit de importante, cum sunt cele de ordin climatic, ale căror efecte negative ne vizează și ne afectează pe noi toți.

„După un salt de două miliarde de tone în 2021, creşterea emisiilor globale de CO2 în acest an este mult mai mică – aproape de 300 de milioane de tone. Acest lucru se datorează creşterii utilizării energiei din surse regenerabile şi a vehiculelor electrice. În pofida acestor evoluţii pozitive, încă nu suntem pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivul de 1,5 grade Celsius. Tranziţia către net-zero a scăzut prea mult de pe agendele multor lideri de afaceri.

Cu toate acestea, efectele schimbărilor climatice sunt atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Chiar şi în actualul mediu geopolitic şi provocator din punct de vedere economic, trebuie să ne concentrăm pe construirea unui sistem energetic mai curat, mai accesibil şi mai sigur, dacă sperăm să menţinem un viitor net-zero la îndemână”, a declarat Peter Giger, Group Chief Risk Officer la Zurich Insurance Group.