Nu doar românii de rând suferă din cauza scumpirilor: furnizorii rămân fără profit, rapoarte financiare devastatoare
Companiile din energie încep să-și publice rapoartele financiare aferente primului trimestru al anului curent. Cifrele indică faptul că furnizorii și distribuitorii noștri nu o duc deloc bine, la fel ca românii de rând, doborâți fiind de costurile mari ale energiei pe piețele internaționale.
Rapoartele financiare arată profituri care au intrat la apă. Efectiv, în unele situații, 90% din profitul înregistrat în perioada similară din 2021, a fost șters cu buretele de valul de scumpiri.
De exemplu, profitul Transelectrica a scăzut puternic în primul trimestru din 2022, față de începutul anului 2021. Este vorba despre o prăbușire evaluată la 90%, de la 82 de milioane, la 8 milioane.
“În T1 2022, Transelectrica a înregistrat o scădere a profitabilității activităţii comparativ cu T1 2021, determinată de creşterea preţului mediu al energiei achiziţionate pe PZU care a fost de patru ori mai mare decât în anul precedent, ceea ce a condus la creşterea cheltuielilor cu consumul propriu tehnologic cu 162 mil. lei mai mari decât în anul precedent (+173%).
În pofida unui an 2021 dificil și a dificultăților întâmpinate în T1 2022, managementul Companiei a avut o abordare prudentă, ceea ce a condus la înregistrarea unui rezultat pozitiv și la respectarea tuturor obligațiilor financiare”, arată compania.
Alt caz, aceeași situație
În aceeași ordine de idei, Electrica, unul dintre cele două mari grupuri de distribuție și furnizare, vede cum i se prăbușesc cifrele. În acest caz, compania se confruntă cu o pierdere netă de 157,7 milioane de lei în primul trimestru din anul curent.
Rezultatul operațional înregistrat în T1 2022 este în valoare de -174,7 milioane de lei, acesta înregistrând o reducere de 252,4 milioane de lei comparativ cu aceeași perioada a anului trecut, când Grupul a înregistrat un profit operațional de 77,7 milioane de lei, mai arată compania, care notează și faptul că în perioada de trei luni încheiată la 31 martie 2022, EBITDA s-a redus cu 250 miloane de lei față de perioada similară a anului 2021, înregistrând o valoare negativă de 50,7 milioane de lei.