Noi vouchere pentru români, pe lângă tichetele de masă: vin de la angajator, sunt deductibile și scutite de impozit

de: Alexandru Puiu
14 12. 2022

Companiile românești se bucură de noi mecanisme prin care pot întinde o mână de ajutor angajaților din România. În contextul în care tot mai mulți români își doresc privilegii suplimentare la muncă, noi beneficii pe lângă tichetele de masă, este lăudabil efortul autorităților în acest sens.

În România, angajatorii care doresc să ofere beneficii în plus pentru angajații lor, beneficii deductibile fiscal pentru companie și scutite de impozit pentru angajat, au mai multe opțiuni. Tichetele de masă reprezintă cea mai evidentă variantă și majoritatea firmelor autohtone le includ în oferta de angajare. Odată cu votul final al Camerei Deputaților, în aceeași categorie intră și abonamentele pentru facilități sportive, fitness și/sau abonamentele pentru servicii medicale. Punctual, regimul fiscal privilegiat se va aplica pentru codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313 – activități ale bazelor sportive, cluburilor sportive și centrelor de fitness, inclusiv pentru servicii medicale oferite de acestea.

Abonamente la sală pentru români, pe lângă tichete de masă

Legislația din România, la momentul de față, prevede deductibilitatea fiscală și scutirea de impozit pe venit pentru contravaloarea abonamentelor la facilități sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfășoară individual sau într-o formă de asociere, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană, conform profit.ro.

Aceeași limită financiară este important de reținut că va fi deductibilă pentru angajator și nu va intra în categoria veniturilor impozabile pentru angajat. După cum se arată în proiectul legislativ adoptat, ”contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfășoară individual sau într-o formă de asociere, precum și contravaloarea abonamentelor, oferite de același furnizor care acționează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât și dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfășoară individual sau într-o formă de asociere, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană”.