Neptun, așa cum n-ai mai văzut-o niciodată: ce a surprins telescopul JWST pe planetă

de: Ozana Mazilu
22 09. 2022

Telescopul JWST dezvăluie detalii despre Neptun pe care nu le-am văzut de la zborul Voyager 2 în 1989.

Încă de la descoperirea lui Neptun din 23 septembrie 1846, planeta a fascinat astronomii din întreaga lume. Gigantul de gheață face o orbită completă a Soarelui nostru la fiecare 164,8 ani și își ascunde secretele într-una dintre cele mai întunecate părți ale Sistemului nostru Solar.

Acum, cel mai puternic telescop spațial construit vreodată a dezvăluit secrete ale planetei. În acest caz, cele mai clare imagini ale inelelor lui Neptun din ultimii 30 de ani.

Fiind de 30 de ori mai departe de Soare decât Pământul, nu a fost deosebit de ușor să faci niște poze clare ale planetei în mod regulat. Ultima sondă spațială care a trecut de planetă, în călătoria sa către marginile exterioare ale sistemului nostru solar, a fost Voyager 2.

Neptun surprinde astronomii

Acum, noi fotografii de la JWST i-au bucurat pe astronomi, dezvăluind detalii ale lumii înghețate cu o claritate pe care nu am văzut-o de zeci de ani. Nu doar inelele spectaculoase au fost dezvăluite, ci detaliile planetei în sine.

„Orbita de 164 de ani a lui Neptun înseamnă că polul său nordic, în partea de sus a acestei imagini, nu este vizibil pentru astronomi, dar imaginile Webb sugerează o luminozitate intrigantă în acea zonă. Un vortex cunoscut anterior la polul sudic este evident, în viziunea lui Webb, dar pentru prima dată Webb a dezvăluit o bandă continuă de nori care îl înconjoară”, a explicat Agenția Spațială Europeană (ESA) într-un comunicat.

Lunile lui Neptun

În noul set de imagini, JWST a surprins și șapte dintre cele 14 luni cunoscute ale lui Neptun cu mare precizie.

„Această planetă este caracterizată ca o gigantă de gheață datorită compoziției chimice a interiorului său. În comparație cu giganții gazoși, Jupiter și Saturn, Neptun este mult mai bogată în elemente mai grele decât hidrogenul și heliul. Imaginile telescopului spațial Hubble NASA/ESA sunt la lungimi de undă vizibile, cauzate de cantități mici de metan gazos”, a spus ESA.

Cu toate acestea, JWST vede în infraroșu, care călătorește mai ușor prin praful și gazul cosmic, motiv pentru care poate vedea mai departe în cosmos decât Hubble. Folosind camera cu infraroșu apropiat (NIRCam) care poate surprinde obiecte în intervalul de infraroșu apropiat între 0,6 și 5 microni, Neptun nu pare la fel de albastru pentru JWST ca și pentru Hubble, ci destul de întunecat.