NATO, exerciții de descurajare nucleare. Jens Stoltenberg: „Rusia știe că un război nuclear nu poate fi câștigat”
NATO urmează să organizeze săptămâna viitoare exercițiile anuale obișnuite de descurajare nucleară, în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a amenințat în mod repetat că va folosi arme nucleare.
NATO, noi exerciții nucleare
„Acesta este un antrenament de rutină care are loc în fiecare an pentru a ne menține disuasiunea în siguranță, securitate și eficacitate”, a declarat marți (11 octombrie) secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în fața reporterilor.
„Amenințările nucleare voalate ale președintelui Putin sunt periculoase și iresponsabile”, a spus el, adăugând că „Rusia știe că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu poate fi purtat niciodată”.
Exercițiul anual, denumit „Steadfast Noon”, va implica 14 membri NATO și avioane cu capacitate nucleară, dar nu implică nicio bombă reală. Participă în mod obișnuit și avioane convenționale, precum și avioane de supraveghere și realimentare.
Scopul său declarat este de a se asigura că personalul și echipamentele relevante ale alianței sunt pregătite pentru cel mai rău scenariu și, în contextul actual, de a oferi un ‘sentiment de securitate’ membrilor alianței, spun diplomații NATO.
„Monitorizăm îndeaproape forțele nucleare ale Rusiei”, a adăugat Stoltenberg. „Nu am văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei, dar rămânem vigilenți”.
Cu toate acestea, exercițiile coincid cu recenta escaladare a amenințărilor lui Putin de a folosi arme nucleare, a avertizat Occidentul că nu blufează, în ciuda avertismentelor țărilor occidentale că un astfel de pas va fi întâmpinat cu „consecințe ferme”.
Rusia, cea mai mare putere nucleară
Doctrina nucleară a Rusiei permite un atac nuclear după „o agresiune împotriva Federației Ruse cu arme convenționale, atunci când însăși existența statului este amenințată”.
Rusia este cea mai mare putere nucleară din lume în funcție de numărul de focoase nucleare: are 5.977 de focoase, în timp ce Statele Unite au 5.428, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani.
Întrebat dacă nu este momentul nepotrivit pentru a proceda la un astfel de exercițiu, Stoltenberg a declarat că „ar fi un semnal foarte greșit acum dacă am anula brusc un exercițiu de rutină, planificat de mult timp, din cauza războiului din Ucraina”.
„NATO este pregătită pentru orice amenințare, orice atac (…) inclusiv o amenințare nucleară – acest lucru era important înainte de invazia Ucrainei și a devenit și mai important după”, a spus Stoltenberg.
„Asigurându-ne că avem o descurajare și o apărare credibilă, contribuim la reducerea riscului de escaladare”, a adăugat el.
NATO ca organizație în sine nu deține arme nucleare, acestea rămânând sub controlul a trei state membre nucleare, SUA, Marea Britanie și Franța.