NASA vrea să construiască piste de aterizare și drumuri pe Lună: cât investește agenția spațială

de: Ozana Mazilu
10 12. 2022

NASA investește în dezvoltarea tehnologiilor pentru a construi piste de aterizare, habitate și drumuri pe suprafața lunii.

Sunt necesare tehnologii noi pentru a face față provocărilor unice de a trăi și de a lucra într-o altă lume, așa că agenția spațială din SUA a acordat ICON un contract de 57,2 milioane de dolari pentru a face exact asta.

„Pentru a explora alte planete, avem nevoie de noi tehnologii inovatoare, adaptate acelor medii și nevoilor noastre de explorare”, a spus Niki Werkheiser, directorul de maturizare a tehnologiei în cadrul Direcției Misiunii de Tehnologie Spațială (STMD) a NASA.

„Impulsul acestor dezvoltări, împreună cu partenerii noștri comerciali, va crea capabilitățile de care avem nevoie pentru misiunile viitoare”.

 NASA are planuri mari pentru Lună

Contractul se derulează până în 2028 și are o valoare de 57,2 milioane de dolari. Premiul se va baza pe activitățile comerciale ale ICON și pe alte activități cu NASA. Ca referință, în 2018, ICON a construit prima casă imprimată 3D din Statele Unite și de atunci a livrat comunități întregi de astfel de case în SUA și Mexic.

Compania ICON a lansat Proiectul Olympus în 2020, motivând că tehnologia sa ar putea ajuta la construirea unei infrastructuri critice, cum ar fi piste de aterizare, drumuri și habitate pe Lună și Marte.

ICON a construit deja un habitat marțian simulat de 1.700 de metri pătrați, numit Mars Dune Alpha, pe care NASA îl va folosi pentru a antrena astronauți pentru misiuni de lungă durată. În cele din urmă, NASA speră să stabilească o bază pe Lună și să trimită astronauți pe Marte până la sfârșitul anului 2030 sau începutul anului 2040.

Oamenii vor putea locui pe lună mai repede decât s-a anticipat inițial, sunt de părere cei de la NASA: „Vom trimite oameni la suprafață și ei vor trăi pe acea suprafață și se vor ocupa de știință”, a declarat Howard Hu, responsabil de programul de nave spațiale lunare Orion al NASA, citat de BBC.

NASA a lansat cu succes noua rachetă, Space Launch System, sau SLS, luna trecută, trimițând nava spațială Orion în drum spre Lună.