Mircea Negulescu a fost achitat de ÎCCJ, în dosarul în care era acuzat de cercetare abuzivă

de: Dumitrescu Andrei
31 10. 2022

Fostul procuror DNA Mircea Negulescu a fost achitat, luni, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru cercetare abuzivă, participație improprie în modalitatea instigării la săvârșirea infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare și influențarea declarațiilor, în dosarul DNA în care a fost cercetat fostul deputat PSD Vlad Cosma.

Și acțiunea civilă formulată de politician a fost respinsă de Instanță. Decizia ICCJ nu este definitivă.

„Achită pe inculpatul Negulescu Mircea (…) pentru săvârşirea infracţiunii de cercetare abuzivă (…), achită pe inculpatul Negulescu Mircea pentru participaţie improprie în modalitatea instigării la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare (…), achită pe inculpatul Negulescu Mircea pentru săvârşirea infracţiunii de influenţarea declaraţiilor martorilor (… în raport cu declaraţia martorei Stroe Cecilia Cristina).

Achită pe inculpatul Negulescu Mircea pentru săvârşirea infracţiunii de influenţarea declaraţiilor martorilor (în raport cu declaraţia martorului Alexe Răzvan). Achită pe inculpatul Negulescu Mircea pentru săvârşirea infracţiunii de influenţarea declaraţiilor martorilor (în raport cu declaraţia martorului Vaida Mihai Florian). (…) Respinge acţiunea civilă formulată de partea civilă Cosma Vlad Alexandru ca neîntemeiată”, este decizia pronunţată de ÎCCJ.

Excludere din magistratură, cercetări penale și arest preventiv

Exclus din magistratură în 2019, Mircea Negulescu a fost procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și apoi la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești.

La câteva luni distanță de la excludere, pe numele lui Negulescu au fost deschise mai multe cercetări penale, fiind reținut și chiar arestat preventiv, sub acuzația de influențare a declarațiilor unor persoane implicate în spețe instrumentate de DNA Ploiești.

Procurorii l-au acuzat că, pe vremea când era procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, a „fabricat” probe și a obligat patru persoane să facă denunțuri și declarații mincinoase în dosarul în care fostul deputat Vlad Cosma era cercetat pentru evaziune fiscală și coruperea alegătorilor.

„În fapt, în urma probatoriului administrat s-a constatat că inculpatul, în calitate de procuror de caz într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ar fi ticluit probe nereale prin construirea unui scenariu mincinos, respectiv obţinerea unui denunţ de la o persoană deja cercetată în acelaşi dosar şi consemnarea de declaraţii nereale sub pseudonim de la mai multe persoane, ar fi realizat acţiuni de determinare prin constrângere morală asupra a patru persoane, trei dintre acestea fiind audiate atât cu identitate protejată, cât şi cu identitate reală, să dea declaraţii mincinoase, totul în scopul de a proba existenţa unor fapte de evaziune fiscală şi coruperea alegătorilor şi de a atrage răspunderea penală a unei persoane nevinovate pentru fapte imaginare”, anunţa în iunie 2020 Secţia specială.