Ministrul ucrainean de Externe se opune cererilor de aderare la UE făcute de Moldova și Georgia. Ce motive invocă

de: Emanuela Pana
08 03. 2022

Ministrul de Externe din Ucraina nu este de acord cu intrarea Republicii Moldova și a Georgiei în Uniunea Europeană (UE), ridiculizând intenția celor două state de aderare la UE. Dmytro Kuleba nu-și dorește ce acestea să aibă un parcurs asemănător cu cel al Ucrainei, spunând că demersul celor două țări arată „ca o încercare de a face autostopul la un tren ucrainean de mare viteză“. Mesajul cinic transmis de oficialul de la Kiev, în continuare.

Ministrul ucrainean de Externe nu vrea Moldova și Georgia în UE

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a ridiculizat intenția Moldovei și a Georgiei de a adera la UE și a admis totodată că nu-și dorește ca cele două state să aibă un parcurs asemănător cu cel al Ucrainei în Uniune.

„Cererea Ucrainei de aderare accelerată la UE trebuie luată în considerare separat de cererile Georgiei și Moldovei“, a declarat șeful diplomației de la Kiev, citat de EuroIntegration.

Ulterior, afirmațiile acestuia au fost preluate de presa internațională.

„Cu tot respectul față de partenerii noștri georgiani și moldoveni, cererea Moldovei și Georgiei de aderare la UE arată acum ca o încercare de a face autostopul la un tren ucrainean de mare viteză către Bruxelles“, a adăugat oficialul ucrainean.

În „următoarele zile“ urmează să fie discutată cererea Ucrainei de aderare la UE, potrivit anunțului făcut luni de președintele Consiliului European, Charles Michel.

Reamintim că țara condusă de Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la UE pe 1 martie, iar Republica Moldova și Georgia pe 3 martie.

Citește și: Ucraina intră în Uniunea Europeană. Mesajul clar al președintei Comisiei Europene. Când se începe procedura

Care este poziția României vizavi de cererile celor două state

În ceea ce privește poziția României, menționăm că atât Guvernul, cât și Administrația Prezidențială au precizat în repetate rânduri că sprijină atât aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, cât și a Republicii Moldova, respectiv a Georgiei.

Totodată, analistului de politică externă, fost șef al diplomației române, Cristian Diaconescu, este de părere că Moldova nu ar trebuie să lipsească din UE.

„Linia fronului va fi legată, într-o formă sau alta, și de Republica Moldova. Aceasta alături de Georgia și Ucraina au fost statele care s-au calificat în parteneriatul estic, acel dialog care nu neapărat a fost foarte salutat, nici de moldoveni, nici de ucrainieni, nici de georgieni cu UE dar l-au acceptat.

Din 2014 până încoace Republica Moldova a fost prima care a dat semnalele necesare privind alinierea la standardele europene. Republica Moldova din niciun proiect mai rapid sau mai încetinit de apropiere la UE nu trebuie să lipsească. Nici cu Ucraina nu se va întâmpla mâine, acest argument nu funcționează“, susține Cristian Diaconescu.