Mercedes rămâne fermă pe poziții: nu vrea o repetare a istoriei investițiilor chinezești

de: Andrei Tilimpea
09 06. 2022

Premierul și șeful grupului pun un scut de protecție pentru producătorul de mașini. O greșeală „ca la Kuka” nu trebuie repetată.

China și-a extins influența în Europa prin investiții și proiecte de infrastructură de mai bine de două decenii.

Au existat și preluări spectaculoase de companii, precum cea a producătorului de roboți Kuka în urmă cu șase ani. Dar tensiunile dintre blocurile economice cresc, iar cumpărătorii din Orientul Îndepărtat se confruntă cu o rezistență tot mai mare.

Politica germană trasează acum o linie roșie mai clar ca niciodată: producătorul de mașini Mercedes-Benz ar trebui cu siguranță să rămână german.

Comentariile au venit după ce achiziția producătorului german de robotică Kuka de către Midea din China a provocat o furtună politică în Germania.

CEO-ul Mercedes-Benz, Ola Kallenius, a exclus posibilitatea ca doi acționari majori chinezi să-și mărească pachetul de acțiuni și să creeze o minoritate de blocare în producătorul auto.

O linie roșie care nu trebuie depășită

Grupul BAIC este cel mai mare acționar individual al Mercedes, cu 9,98% din drepturile de vot. Președintele Geely, Eric Li, deține o participație de 9,69 la sută, iar Autoritatea pentru Investiții din Kuweit deține 6,84 la sută.

Geely, în special, perturbă în liniște piața auto din Europa. Conglomeratul chinez, fondat de Li, deține sau colaborează acum cu mai mult de o duzină de companii care fac afaceri în regiune, inclusiv Volvo Cars, Polestar și Lotus.

Kaellenius și Winfried Kretschmann, președintele Baden-Wuerttemberg, statul german în care are sediul Mercedes, au respins posibilitatea preluării de către investitorii chinezi.

„Nu am permite deloc asta”, au spus ei pentru cotidianul de afaceri Handelsblatt într-un interviu.

În 2016, achiziționarea producătorului german de robotică Kuka de către Midea din China a provocat o furtună politică în Germania.

O „greșeală” similară cu cea făcută cu Kuka nu s-ar repeta, a spus Kretschmann. Legea germană privind comerțul exterior și plăți a fost înăsprită de la preluarea Kuka, a spus el.