Medicii noștri pleacă peste hotare, românii mor la ușa spitalelor: soluția ar fi medicii străini
România se confruntă cu un deficit acut de personal medical, pe fondul exodului masiv al medicilor noștri către statele din Vestul Europei.
Efectele acestui exod sunt dramatice. Mulți români își pierd viața din cauză că personalul existent nu face față numeroaselor cazuri.
Mulți medici sunt ținuți de stat gratis în școală, apoi pleacă în străinătate și ne lasă cu ochii în soare
Pe de altă parte, mai există și o problemă de morală, care din păcate e scăpată de reglementările legale. Mulți dintre medicii care aleg să plece peste hotare sunt școliți la noi pe banii noștri, ai tuturor contribuabililor.
După ce urmează 6 ani de zile o facultate fără să plătească taxe sau chiar și mai mult de atât, cu rezidențiat, lasă statul român cu ochii în soare și pe noi la fel, și iau calea străinătății.
Desigur că fiecare poate alege unde profesează și ce face cu diploma pe care o are, însă în momentul în care ai obținut acea diplomă datorită nouă contribuabililor și statului român care te-a susținut gratis în școală, fie întorci banii care s-au cheltuit pe studiile tale, fie respecți un contract încheiat cu statul, care să te oblige pe tine, ca medic, să rămâi o anumită perioadă de timp în țară și să îți faci meseria în România, unde ai fost susținut să urmezi o școală și să ai această profesie.
Altfel, statul român pierde cetățeni care mor cu zile, pierde personal medical, pierde bani grei de la buget care sunt cheltuiți pentru a susține tinerii în facultățile de medicină, prin programele subvenționate de la buget. Când tragi linie și faci un calcul, se vede clar că sistemul are mari probleme și e nevoie de măsuri ferme care să protejeze până la urmă sănătatea unui popor, ce reprezintă o chestiune de siguranță națională.
Ei bine, din 2023, statul român ar urma să ia unele decizii, însă nu se face nimic în privința medicilor ce învață gratis în țară și pleacă peste hotare, ci oficialii noștri se gândesc să importe medici din afara Uniunii Europene.
”Vă spun un lucru în premieră. Vom organiza o întâlnire regională la nivel înalt, anul viitor, în luna martie, în România, care are ca subiect exact probleme legate de resursa umană în sănătate. Participă reprezentanți ai celor 53 de state membre ale regiunii europene OMS, reprezentanți ai Comisiei Europene vor fi prezenți.
Ne dorim să găsim, să aducem în dezbatere să găsim soluții, pentru că recunoașterea calificării profesionale în Uniunea Europeană este foarte strictă și nu poate fi făcută oricum. Și trebuie să găsim pârghiile prin care și eventualul flux de personal medical calificat din alte țări decât din Uniunea Europeană să fie posibil, dar în niște condiții reglementate, care să poată să fie eventual aplicate, inclusiv proceduri de echivalare sau de completare a studiilor în țările membre ale Uniunii Europene, pentru că România trebuie să adopte același model ca și celelalte state, recunoașterea calificărilor profesionale fiind unul dintre capitolele care au fost dezbătute și încheiate în momentul aderării României la 1 ianuarie 2007”, a declarat Alexandru Rafila la TVR.