Masca de protecție, din nou recomandată de ministrul Rafila în spațiile închise. Ce se întâmplă cu centrele de testare COVID

de: Cătălina Burghelea
04 07. 2022

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut declarații importante despre coronavirus, masca de protecție și centrele de testare COVID. Potrivit expertului, vârful valului de infectări cu SARS-CoV-2 în România ar putea fi atins între 14 şi 21 august, la două săptămâni faţă de perioada estimată pentru restul UE.

Cresc cazurile de coronavirus în România

Fostul reprezentant al României la OMS, Alexandru Rafila, a anunțat, luni, 4 iulie, că vor fi puse din nou în funcţiune centrele de testare pentru noul coronavirus, accesibile mai ales la sfârşitul săptămânii. Precizările medicului au fost făcute în contextul în care 7.726 de cazuri noi au fost înregistrate în perioada 27 iunie – 3 iulie, un număr aproape dublu faţă de săptămâna precedentă. Specialistul român recomandă masca de protecție în spațiile închise și aglomerate.

„Ce trebuie să facă o persoană care are simptome COVID? Să se testeze la medicul de familie. Repunem în funcţiune şi acele centre de testare care vor fi accesibile persoanelor, mai ales în weekend, unde se pot duce să preleveze o probă, dacă au simptomatologie, după care fie rămân în observaţie la medicul de familie, care poate să le prescrie şi un tratament, fie merg la un centru de evaluare. Sau, în cazul unei evoluţii mai grave, se duc la spital”, a precizat ministrul Sănătății.

Unde trebuie purtată masca de protecție

Totodată, Alexandru Rafila a menţionat că se menţin recomandările referitoare la utilizarea măştii sanitare în spaţiile închise, igiena mâinilor şi aerisirea spaţiilor publice. Dar a subliniat că aceste măsuri nu sunt impuse.

„Nimeni nu impune nimic. Sunt doar recomandări, ca să putem să avem o vară cât mai liniştită, să ne putem face concediile, să nu fim în niciun fel în situaţia de a nu putea să mergem în concediu, pentru că ne îmbolnăvim noi sau membrii familiilor. Utilizarea măştii în spaţii închise sau mijloacele de transport în comun şi evitarea aglomeraţiei sunt măsuri deja cunoscute, la fel ca şi igiena mâinilor. Autorităţile locale ar trebui să aibă în vedere igienizarea periodică a mijloacelor de transport în comun. (…) Să asigurăm aerisirea spaţiilor publice. Este una dintre metodele cele mai eficiente de reducere a transmiterii. Nu costă nimic, trebuie doar iniţiativă şi rigoare”, a explicat doctorul român.

Vârful valului de infectări COVID, atins luna viitoare

Potrivit ministrului Sănătăţii, recent a purtat o discuție cu direcţiile de sănătate publică (DSP) despre o posibilă creştere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2, iar astăzi a avut loc o teleconferinţă cu reprezentanţii spitalelor bucureştene etc. Subiectul abordat a fost asigurarea condiţiilor pentru spitalizarea persoanelor îmbolnăvite, inclusiv a celor care au nevoie de îngrijire şi pentru alte afecţiuni.

De asemenea, Rafila a mai spus că vârful valului de infectări cu noul coronavirus în România ar putea fi atins între 14 şi 21 august, la două săptămâni faţă de perioada estimată pentru restul Uniunii Europene. În opinia sa, există două scenarii privind evoluţia viitoarelor îmbolnăviri. Conform primei variante, vârful valului ar urma să fie atins între 7 şi 10 august, în timp ce al doilea scenariu prevede că vârful va fi atins spre sfârşitul lunii august – începutul lunii septembrie, cu un total de 10.000 de cazuri zilnice.