Marea țeapă de azi cu Black Friday: 5 motive pentru care nu merită să comanzi nimic în Vinerea Neagră, bagă la cap și ține de bani

de: Mădălina Bahrim
11 11. 2022

Cele mai mari magazine din România au dat startul promoțiilor de Black Friday, iar presa din toată țara scrie intens despre eveniment, doar că ar trebui să ne oprim puțin și să analizăm situația, înainte de a da și noi buzna la cumpărături.

În timp ce unii dintre conaționalii noștri la care va ajunge acest articol vor apăsa imediat pe butonul X din colțul din dreapta, grăbindu-se să se mute pe un magazin online și să cheltuiască niște bani, alții vor rămâne, iar cei din urmă vor fi, inevitabil, cei dintâi.

Credem cu tărie că următoarele argumente ar trebui nu neapărat să te rețină de la a cumpăra, dar vor fi deosebit de utile în a-ți ridica niște semnale de alarmă și a te determina să fii mai atent, mai prudent, mai cumpătat, deci mai înțelept.

Catalogul eMag Black Friday 2022, scăpat pe internet, în miez de noapte: lista completă cu reducerile așteptate de milioane de români

Cum am descoperit marea țeapă dată de Black Friday. 5 semne că ești luat „de fraier”

Cum un gram de înțelepciune nu strică niciodată, iată o listă de motive pentru care Vinerea Neagră poate că nu e cea mai bună perioadă din an pentru a face cumpărături:

1. Ar fi foarte multe de spus despre de ce Black Friday în România ar putea fi considerat o „țeapă”, dar o să mă rezum la doar câteva aspecte. În primul rând, la noi se practică intens „țepuirea”, altfel spus, mărirea de prețuri înainte de „cea mai mare reducere din an”. Cu alte cuvinte, nu există sau nu își fac treaba mecanismele de control care ar trebui să protejeze consumatorii. Înțeleg că trebuie să existe și profit, dar la noi lucrurile sunt exagerate.

2. Pe de altă parte, eu care comand foarte des de pe X.com ( n.r – un site din afară căruia îi cenzurăm numele, tocmai pentru a nu se înțelege eronat că e vorba despre vreo reclamă mascată), am observat că majoritatea produselor care mă interesează sunt de regulă mult mai ieftine decât în România chiar și în perioade ale anului care nu au legătură cu Black Friday. De fiecare dată când trebuie să cumpăr ceva, mă gândesc dacă merită să cumpăr acel produs din România. Pot să îți dau și un exemplu: am comandat o componentă pentru PC de pe X.com care a fost mai ieftină cu aproximativ 11.000 de lei față de România.

Vezi AICI cele mai bune oferte de Blck Friday!

3. Și nu în ultimul rând, cred că mulți cumpărători nu sunt obișnuiți să verifice prețul unui produs din mai multe surse sau să urmărească evoluția prețului în timp. Mai mult, întotdeauna vor exista produse care nu vor face parte parte din oferta de Black Friday.

4. Fiind vorba despre o campanie mondială de reduceri, e posibil ca unii cumpărători să fie dominați și de valul de emoție, să fie luați pe sus efectiv de spiritul de turmă. Posibil ca, în astfel de momente, multe cumpărături să fie făcute impulsiv. Practic, să dai banii pe ceva ce n-ai neapărat nevoie. Într-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, cum este cea pe care o traversăm în acest moment, o astfel de capcană emoțională e cu atât mai periculoasă și de evitat!

5. Din propria experiență, cea mai bună campanie de reduceri nu este cea de Black Friday, nici de altă zi special fixată în calendar. Secretul achizițiilor inteligente, la prețuri imbatabile, este cu totul altul. Care? Anume acela de a cumpăra în extrasezon. Practic, nu cumperi în miezul iernii calorifere, fiindcă, indiferent de promoții, tot vor fi mai scumpe decât sunt în luna iulie, de exemplu. Nu cumperi în iulie aer condiționat, chiar dacă e la ofertă și oferta e reală, ai șanse să-l achiziționzi mai ieftin dacă te gândești din timp, în sezonul rece sau aștepți următoarea iarnă.

În concluzie, Black Friday este un concept bun, aplicat prost sau unul care a început bine acum mai bine de un deceniu, dar a ajuns în România și ”s-a diluat”.

De la reduceri de 1% de Black Friday până la faimoasele țepe care s-au lăsat în anii trecuți cu amenzi fabuloase de la ANPC pentru giganți precum Altex, eMag și alții, este evident că ai nenumărate motive să nu ai încredere în Vinerea Neagră din țara noastră.

Nu zic că nu există reduceri adevărate, dar trebuie să le cauți foarte bine, trebuie să fii extrem de sceptic vizavi de autenticitatea lor și, nu în ultimul rând, trebuie să ai timp. Din păcate, când eMag are 3 iPhone-uri și 5 Xbox-uri la prețuri derizorii, doar de timp nu te bucuri de Black Friday, că s-au și terminat stocurile la super reduceri.

Există, de asemenea, comparatoare de prețuri pe care orice cumpărător le poate folosi, însă și grafice care îți arată cum a fluctuat prețul, într-un an de zile. Românii ar trebui, de asemenea, să evite cumpărăturile din impuls.