Marea criză a falimentelor: aceste firme românești riscă să dispară până la finele anului, cine sunt patronii care vor da greș în afaceri

de: Mădălina Bahrim
11 07. 2022

România a intrat într-o eră a marii crize din sectorul construcțiilor. Vin vremuri grele pentru patronii și angajații din acest domeniu de activitate, iar avertismentul este lansat de un nume „greu” de pe piața de profil.

Cătălin Vișan, directorul executiv al companiei de construcții Concelex, susține că în următoarele câteva luni, mai exact până la finele lui 2022, riscăm să vedem falimente și insolvențe pe bandă rulantă în sectorul construcțiilor.

Situația ar fi atât de gravă, încât peste jumătate dintre constructorii noștri din țară ar urma să pună lacătul pe ușă, pe fondul problemelor financiare care s-au acutizat în ultimii doi ani.

„Pandemia, urmată de criza transporturilor, conflictul din Ucraina, inflația au acționat în cascadă. Și cum orice produs implică un întreg circuit logistic, putem spune că este un un adevărat lanț trofic și orice ieșire din standard poate destabiliza piața și costurile (…)

Cel mai delicat pentru constructori la momentul acesta este subiectul transportului, întârzierea livrărilor. 4 săptămâni pot să însemne și 4-5 luni când vorbim de termene de livrare, în prezent. În condițiile în care plățile se fac exclusiv în avans și niciun furnizor nu mai acceptă penalități în contracte pentru întârzierea termenelor de livrare pentru că nu pot oferi garanții, suntem în situația de a nu avea mai deloc marjă de acțiune”, explică specialistul, într-un interviu pentru Profit.ro.

Ce trebuie să știi, dacă plănuiești să-ți cumperi casă. Constructorii mai au doar două variante

Directorul executiv al Concelex este de părere că, în acest moment, constructorii au doar două opțiuni, în privința locuințelor pe care le-au ridicat și pe care ar trebui să le vândă. Fie aleg să nu le scoată pe piață acum, când situația este extrem de delicată, fie aleg să le livreze în pierdere, adică să se mulțumească cu un profit inferior celui la care se așteptau.

Prin urmare, e posibil să asistăm la o ieftinire a pieței imobiliare pe sectorul construcțiilor noi, dacă firmele vor prefera să vândă chiar și la preț redus, numai să poată încasa ceva.