Marea Britanie aprobă extrădarea în SUA a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange

de: Anca Lupescu
17 06. 2022

Marea Britanie a aprobat extrădarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, în Statele Unite, unde este căutat pentru publicarea a sute de mii de documente militare clasificate și telegrame diplomatice.

Julian Assange va fi extrădat în SUA

Expulzarea a fost aprobată vineri de ministrul britanic de interne, Priti Patel, după o serie de lupte juridice eșuate în instanțele britanice. Cu toate acestea, o serie de căi de atac rămân deschise pentru Assange, care are la dispoziție 14 zile pentru a contesta decizia.

Assange este căutat de autoritățile americane pentru 18 capete de acuzare, inclusiv pentru spionaj, în legătură cu publicarea de către WikiLeaks, în 2010 și 2011, a unui volum uriaș de înregistrări militare și telegrame diplomatice confidențiale ale SUA, despre care autoritățile americane susțin că ar fi pus vieți în pericol.

„La 17 iunie, în urma examinării atât de către Magistrates Court, cât și de către High Court, s-a dispus extrădarea domnului Julian Assange în SUA. Domnul Assange își păstrează dreptul normal de a face apel în termen de 14 zile”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Interne.

„În acest caz, instanțele britanice nu au considerat că ar fi opresiv, nedrept sau un abuz de procedură să-l extrădeze pe domnul Assange. De asemenea, nu au constatat că extrădarea ar fi incompatibilă cu drepturile omului, inclusiv cu dreptul său la un proces echitabil și la libertatea de exprimare, și că, în timp ce se va afla în SUA, acesta va fi tratat în mod corespunzător, inclusiv în ceea ce privește sănătatea sa.”

Assange este în închisoare de ani buni

Aprobarea extrădării de vineri este cea mai recentă evoluție într-o saga care durează de ani de zile pentru Assange, născut în Australia. Acesta și-a petrecut o mare parte din ultimul deceniu în detenție, fie în închisoare, fie în ambasada Ecuadorului din Londra. În prezent, el este deținut la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh din Londra.

Wikileaks a declarat pe Twitter că va face apel la această decizie, adăugând că este o „zi neagră pentru libertatea presei și democrația britanică”.

Susținătorii lui Assange susțin de mult timp că acesta este un erou anti-sistem a cărui urmărire penală a fost motivată politic, deoarece a dezvăluit neregulile comise de SUA în conflictele din Afganistan și Irak.

Bărbatul de 50 de ani poate face apel la decizia Înaltei Curți din Londra, care trebuie să își dea acordul pentru ca o contestație să poată continua.

Cazul său ar putea ajunge în cele din urmă la Curtea Supremă din Marea Britanie. Cu toate acestea, dacă este refuzată, el trebuie să fie extrădat în termen de 28 de zile.

Riscă 175 de închisoare în SUA

Avocații lui Assange au susținut anterior că acesta ar putea fi condamnat la o pedeapsă de până la 175 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat în SUA. Cu toate acestea, guvernul american a declarat că este mai probabil ca sentința să fie de patru până la șase ani.
Nick Vamos, șeful departamentului de afaceri al firmei de avocatură Peters & Peters, specializată în criminalitate și litigii comerciale, cu sediul la Londra, a declarat că aprobarea extrădării de vineri este departe de a se fi încheiat, „faza cea mai interesantă a bătăliei pentru extrădarea lui Assange fiind încă de așteptat”.

„Această decizie a fost inevitabilă, având în vedere motivele foarte puține pentru care ministrul de interne poate refuza extrădarea, dar este puțin probabil să fie sfârșitul drumului”, a declarat Vamos vineri.

Assange ar putea face apel pe toate motivele pentru care a pierdut inițial la Curtea Supremă din Marea Britanie, a spus Vamos. Printre aceste motive se numără motivația politică, libertatea de exprimare și dacă ar beneficia de un proces corect în SUA.

„De asemenea, el ar putea încerca să introducă noi dovezi despre comploturile de asasinare ale CIA și despre faptul că un martor cheie împotriva sa și-a retras public mărturia”, a adăugat Vamos.