Maia Sandu salută sancțiunile SUA împotriva moldovenilor proruși. Ce nume grele sunt pe „lista neagră”
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat decizia Statelor Unite de a impune sancțiuni mai multor moldoveni și ruși pentru „corupția sistemică” și eforturile acestora de a influența alegerile din țară. Măsurile SUA vizează nouă persoane și 12 entități, inclusiv doi oligarhi moldoveni care sunt deja recunoscuți pe scară largă pentru corupția instituțiilor politice și economice ale Rep. Moldova.
Statele Unite sancționează mai mulți moldoveni și ruși
Sancțiunile vizează, de asemenea, persoane și entități care au acționat ca „instrumente ale campaniei de influență globală a Rusiei”, despre care Trezoreria americană a declarat că urmărește să manipuleze Statele Unite, aliații și partenerii săi, inclusiv Moldova și Ucraina.
Printre cei desemnați de Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei se numără oligarhul și fostul parlamentar Vladimir Plahotniuc, pe care SUA îl acuză că a manipulat sectoare cheie ale guvernului de la Chișinău.
Nume grele incluse pe „lista neagră”
Plahotniuc, un lider fugar al Partidului Democrat, legat de dispariția a 1 miliard de dolari de la băncile moldovenești în 2014, a căutat să-i controleze pe rivalii politici și de afaceri, susține Trezoreria SUA. Fugit din țara în 2019, acesta a folosit și funcționari guvernamentali moldoveni ca intermediari pentru a mitui oficiali de drept, și-a folosit controlul asupra sistemului judiciar pentru a manipula alegerile din iunie 2018, de la Chișinău, și a menținut monopolul asupra principalelor instituții de presă. Washingtonul i-a interzis deja lui Plahotniuc și familiei sale să obțină vize pentru a intra în Statele Unite.
O altă persoană sancționată este liderul populist Ilan Shor, despre care americanii spun că a lucrat cu rușii înainte de alegerile parlamentare din 2021, din Republica Moldova, pentru a crea o alianță politică care să vizeze controlul adunării Republicii Moldova și să susțină legislația prorusă.
Președinta SUA salută decizia SUA
Fanii lui Shor au mărșăluit prin capitala fostei republici sovietice, pentru a șasea duminică consecutivă, pentru a denunța conducerea pro-occidentală a Republicii Moldova. De asemenea, Shor a fost condamnat pentru fraudă în 2017, în legătură cu dispariția miliardului de dolari. Acesta locuiește în Israel.
„Corupția pe scară largă și finanțarea ilegală a partidelor politice din Moldova pot fi sancționate până la urmă! Statele Unite au sancționat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție care au prejudiciat grav Republica Moldova și cetățenii săi”, a precizat președinta Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
Potrivit Trezoreriei SUA, din iunie 2022, Ilan Shor a primit sprijinul Rusiei, iar partidul său se coordonează cu reprezentanții altor oligarhi pentru a crea tulburări politice în Moldova. De asemenea, politicianul a colaborat cu entități din Moscova pentru a submina oferta Moldovei de a adera la Uniunea Europeană, scrie RFE.