Mahmureala: motivul pentru care unii oameni sunt mai afectați după o noapte de petrecut decât alții

de: Ozana Mazilu
21 12. 2022

Anumite gene și trăsături de personalitate pot explica de ce unii oameni abia pot funcționa a doua zi după o noapte de băut. După o noapte în oraș, s-ar putea să nu fii surprins când te trezești cu durere de cap, în dimineața următoare. Asta e mahmureala.

Dar ceea ce te poate surprinde este că prietenii tăi nu se simt la fel. Unii se pot simți mai rău, alții, mai bine și alții (dacă au noroc) pot să nu simtă deloc consecințele negative.

Aceasta este variabilitatea mahmurelii. În cercetare, mahmureala este măsurată pe o scară de 11 puncte (zero fiind fără efecte și zece fiind extrem de mahmur). Într-o cercetare, participanții au raportat mahmureala la această scară oriunde între unu (foarte ușoară) și opt (severă) – în timp ce alte cercetări au estimat că aproximativ 5% dintre oameni pot fi rezistenți la mahmureală.

Deci, de ce diferența? Există mai mult decât cât de mult bem. Cercetătorii încep acum să exploreze numeroasele mecanisme biologice și psihologice care ar putea influența experiența noastră în timpul mahmurelii.

Unele cercetări sugerează că persoanele cu o variație a genei ALDH2 raportează că se confruntă cu mahmureală mai severă.

Când consumăm alcool, acesta este descompus de enzima dehidrogenază în acetaldehidă – un compus chimic important pentru apariția simptomelor mahmurelii. Cu toate acestea, varianta genei ALDH2 limitează descompunerea acetaldehidei, ceea ce duce la o acumulare mai mare a compusului chimic – astfel, simptome mai mari de mahmureală.

Mahmureala nu e la fel pentru toată lumea

Vârsta și sexul pot influența, de asemenea, modul în care este experimentată mahmureala. Un sondaj online recent efectuat pe 761 de consumatori de alcool olandezi a constatat că severitatea mahmurelii scade odată cu vârsta, chiar și atunci când se adaptează la cantitatea de alcool consumată. În mod interesant, autorii au raportat, de asemenea, diferențe în severitatea mahmurelii între bărbați și femei. Aceste diferențe de sex au fost mai mari la băutorii mai tineri: bărbații tineri (cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani) tind să raporteze mahmureală mai severă, în comparație cu tinerele băutoare. Cu toate acestea, în prezent nu se știe de ce există aceste diferențe.

Mai mult, anumite trăsături psihologice pot fi legate de modul în care este experimentată mahmureala – inclusiv anxietatea, depresia, nivelul de stres și chiar personalitatea.

Anterior, cercetările au sugerat că nevroticismul, o trăsătură largă de personalitate care tinde să-i determine pe oameni să vadă lumea într-un mod negativ, poate prezice severitatea mahmurelii. Cu toate acestea, recent, această idee a fost contestată cu un alt studiu care nu a găsit nicio legătură între mahmureala și personalitate.

Acest lucru este oarecum surprinzător, având în vedere că extroversia (o trăsătură de personalitate caracterizată de obicei prin a fi sociabil) este asociată pozitiv cu comportamentele de consum excesiv de alcool la studenți – deși nu pare să fie legată de mahmureala mai gravă. Acest lucru se întâmplă în ciuda dovezilor că consumul mai frecvent de alcool este legat de experiențe mai severe de mahmureală.

Anxietatea, depresia și stresul sunt, de asemenea, legate de mahmureala mai severă. Fiecare dintre aceste dispoziții este asociată cu o „prejudecată negativă” – o tendință de a interpreta lumea mai negativ. Descoperirile cercetătorilor arată că mahmureala tinde să îi facă pe oameni să interpreteze lumea mai negativ. Drept urmare, mahmureala poate exacerba această părtinire negativă, făcându-i pe unii oameni să se simtă mai rău decât alții.