Locuri de muncă, la stat: unde ai șanse reale de angajare, fiindcă sunt prea multe posturi libere

de: Mădălina Bahrim
17 02. 2022

Locurile de muncă din sistemul public au devenit mult mai ofertante și atractive pentru români, în condițiile creșterilor salariale consistente și decalajului de câștiguri în raport cu mediul privat. Cu toate acestea, avem și domenii deficitare, sisteme publice care se confruntă cu un deficit acut de personal. Dacă ești în căutarea unui job în slujba statului, ai ajuns unde trebuia!

Conform analizelor recent efectuate pe piața muncii din România, cele mai multe joburi disponibile la stat sunt în Învățământ și Sănătate. Prin urmare, aici ai cele mai mari șanse să obții un loc de muncă, cu mențiunea că pentru cele mai multe dintre joburi, trebuie să dai concurs și să te evidențiezi în fața altor candidați, pentru a-l ocupa.

La nivelul întregii economii sunt însă deficite acute în privința forței de muncă. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), numărul locurilor de muncă rămase neocupate a fost de peste 45.000 în ultimul trimestru din 2021, înregistrându-se o ușoară scădere față de nivelul înregistrat în toamna aceluiași an.

Comparativ cu același trimestru al anului 2020, numărul joburilor neocupate a crescut cu 10.000, ne mai arată aceleași date.

Unde te mai poți angaja

Dacă joburile la stat nu-ți par prea potrivite sau nu te încântă anumite condiții, trebuie să știi că industria de spectacole, cea de IT&C și cea prelucrătoare sunt printre domeniile unde se caută personal pentru a ocupa posturile care sunt vacante în acest moment, la nivel național. Totuși, la polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în construcții (0,26%), tranzacții imobiliare (0,27%) și industria extractivă (0,29%).

”Acesta este un simptom al unei situații economice destul de dificile. Se manifestă nu doar la noi, ci peste tot în lume, chiar și în Statele Unite. De regulă, se manifestă după o criză economică, atunci când anumite oportunități de ocupare de joburi dispar.

La noi, multe firme și-au încetat activitatea, chiar din domenii în care lucrau cu angajați numeroși. Sau, chiar dacă nu și-au încetat-o complet, își revin cu o viteză foarte redusă”, spune Cătălin Ghinăraru, cercetător specializat pe piața muncii.