Leul se duce în cap, iar Euro face legea în continuare: în ce trebuie să-ți ții economiile, conform experților

de: Alexandru Puiu
01 07. 2022

La cum merge inflația în România, vremurile în care euro a gravitat în jurul a cinci lei vor fi de mult timp apuse. Devalorizarea monedei naționale este inevitabilă, singura variabilă ține de cât de repede se va întâmpla asta.

Cel mai recent raport din partea analiștilor CFA România a ajuns online în această săptămână, iar optimismul este la un minim record. Niciodată, prognozele financiare nu au arătat mai rău pentru țara noastră. Toți analiștii văd o prăbușire a leului în următoarea perioadă, iar apogeul va fi trecerea unui euro la 5,1 lei, cândva în următoarele 12 luni.

Inflația, mai mare decât așteptările și se resimte la buzunare

La momentul de față, niciun analist nu mai este atât de optimist încât să creadă că leul românesc mai are vreo șansă să se aprecieze în raport cu moneda comunității europene. Pesimismul se reflectă până și în Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România, care a scăzut la valoare până la 36,5 puncte.

Revenind însă la cursul Euro/RON din titlu, perspectivele nu au fost niciodată mai pesimiste. Nu mai puțin de 88% dintre experții chestionați sunt de părere că leul se va deprecia în următoarele 12 luni. În același timp, nimeni nu este optimist că se va aprecia, diferența fiind dată de cei care sunt de părere că va stagna.

Trăgând linie, valoarea medie anticipată pentru orizontul de 6 luni este de 5,0298 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1125 lei pentru un euro.

„Este de remarcat reducerea, în continuare, a ponderii respondenților care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni (8,0%, cel mai mic nivel din septembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanților care consideră că prețul va scădea (56%, cea mai mare pondere de la inițierea sondajului). În același timp, 72% dintre participanții la sondaj consideră prețurile proprietăților rezidențiale din principalele orașe ca fiind supraevaluate.   Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipațiilor a crescut la 6,9%. Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 2,9%.”, a explicat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România.