Legătura dintre bugetul României și TVA: cum ”omori companiile din sectorul privat”

de: Alexandru Puiu
14 04. 2022

În contextul potențialei crize economice din România, autoritățile se dau peste cap pentru a aduce cât mai mulți bani la bugetul de stat. În mod inevitabil, această ”disperare” poate duce la victime colaterale.

În speranța că vor păstra cât mai mulți bani la bugetul de stat pentru o serie de măsuri de ajutorare a populației și controlare a efectelor inflației, autoritățile române iau foarte serios în calcul întârzierea rambursărilor de TVA către companiile românești. În mod previzibil, foarte multe firme depind de acei bani, iar măsura ar putea să aibă efecte devastatoare pentru sectorul privat de la noi.

Rambursarea TVA-ului, o problemă mai relevantă decât crezi

Pe marginea ”cosmetizării execuției bugetare”, a vorbit președintele Senatului, Florin Cîțu.

„În 2020 am avut venituri la fel ca în 2019, în 2021 au fost mai mari ca în 2020 cu aproape 40 de miliarde decât se estimase la începutul anului. Aşa ne-am putut permite o serie de măsuri. Aici am un semn de întrebare: sunt 2 miliarde de lei mai puţin la rambursări de TVA. În momentul în care treci printr-o criză, companiile au nevoie de lichidităţi. Dacă mă întreabă cineva, nu de acolo aş lua banii, pentru că aceste companii au nevoie de bani.

Este un truc pe care îl fac, am văzut că s-a mai făcut, să nu rambursezi TVA ca să maschezi, să spui că ai venituri mai mari la buget. Dar de fapt, tu omori companiile din sectorul privat, de fapt cele care îţi plătesc după aceea impozite. Dar asta a fost decizia, a fost acceptată în coaliţie. Spun că e păcat să îi penalizăm pe cei din sectorul privat pentru faptul că muncesc, plătesc taxe, doar ca să cosmetizăm o execuţie bugetară”, a spus Cîţu, marţi, la Senat.

În final, rămâne să vedem în ce direcție merge execuția bugetară și dacă pronosticurile vehiculate de Cîțu au fost sau nu corecte.