Kremlinul: „Doar sancțiunile împiedică exporturile de gaze rusești către Europa”

de: Anca Lupescu
30 08. 2022

Nimic nu stă în calea exporturilor de gaze rusești către Europa prin gazoductul Nord Stream 1, în afară de problemele tehnologice cauzate de sancțiunile occidentale, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu o zi înainte de o nouă oprire planificată pentru întreținere.

Nord Stream 1, nefuncțional din cauza sancțiunilor occidentale

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat că va închide gazoductul timp de trei zile începând de miercuri pentru a efectua lucrări de întreținere la o singură unitate de pompare de la stația de comprimare Portovaya.

Peskov a fost întrebat dacă există garanții că Gazprom va reporni fluxurile de gaze prin Nord Stream 1 după această întreținere.

Există garanții că, în afară de problemele tehnologice cauzate de sancțiuni, nimic nu împiedică livrările”, a răspuns el.

Prețurile gazelor naturale au urcat în Europa la maxime istorice pe fondul unor livrări limitate din Rusia. Aceasta a pompat gaze prin Nord Stream 1 la doar 20% din capacitate. invocând probleme cu echipamentele.

UE respinge versiunea Moscovei

Uniunea Europeană respinge versiunea Moscovei, potrivit căreia problemele de turbină și sancțiunile sunt de vină. Franța a acuzat marți Moscova că folosește aprovizionarea cu energie ca pe „o armă de război”, în timp ce Gazprom a redus livrările către una dintre principalele sale companii de utilități, Engie, și se pregătea să oprească fluxurile prin Nord Stream 1.

Peskov a declarat reporterilor: „Țările europene, Canada, SUA, Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva Federației Ruse, care nu permit efectuarea lucrărilor normale de întreținere și reparații și, de asemenea, nu permit înregistrarea legală a întoarcerii componentelor și ansamblurilor la locurile lor de funcționare”.

El a adăugat: „Nu există alte obstacole pentru ca Rusia să își îndeplinească obligațiile.”

Contractul de gaze pe prima lună în Europa a scăzut marți dimineață cu 3%, la 259 euro/MWh, în scădere față de maximele istorice atinse săptămâna trecută, dar de peste cinci ori mai mult decât nivelurile înregistrate în urmă cu un an.