Kim Jong-Un a dezvăluit obiectivele armatei pentru anul 2023. Ce planuri are Coreea de Nord

de: Anca Lupescu
28 12. 2022

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a dezvăluit noi obiective pentru armata țării sale în cea de-a doua zi a unei reuniuni cheie a Partidului Muncitorilor, aflat la putere, care lasă să se întrevadă un nou an de teste intense de armament și de tensiuni regionale, a relatat presa de stat.

Kim Jong-Un, planuri pentru armata nord-coreeană în 2023

În cea de-a doua zi a reuniunii de miercuri, Kim a trecut în revistă „situația provocatoare nou creată” în Peninsula Coreeană și peisajele politice mai largi, potrivit agenției oficiale de știri Korean Central News Agency (KCNA).

Kim a stabilit, de asemenea, direcția pentru „lupta împotriva inamicului” și obiectivele pentru consolidarea autoapărării în 2023, a relatat KCNA, potrivit agenției sud-coreene de știri Yonhap.

„El a precizat principiile afacerilor externe și direcția luptei împotriva inamicului pe care partidul și guvernul nostru trebuie să le respecte cu strictețe pentru a proteja drepturile suverane și a apăra interesele naționale”, a relatat KCNA.

„Au fost prezentate noi obiective de bază pentru consolidarea capacităților de autoapărare care trebuie urmărite cu fermitate în 2023, în pregătirea pentru diverse fluctuații ale situației politice”, a adăugat agenția oficială de presă nord-coreeană.

KCNA nu a oferit detalii despre obiectivele de autoapărare, dar remarcile lui Kim indică faptul că acesta ar putea continua să accelereze și să extindă capacitățile militare ale țării.

Reuniunea la nivel înalt de la Pyongyang are loc pe fondul unei creșteri puternice a tensiunilor în Peninsula Coreeană, după un an de teste de armament nord-coreean fără precedent, exerciții militare la scară largă între forțele sud-coreene și cele ale Statelor Unite, iar luni dronele nord-coreene au trecut în Coreea de Sud, determinând Seulul să trimită avioane de luptă și elicoptere de atac într-o încercare eșuată de a le doborî.

Neajunsuri grave în țară

În acest an, Pyongyang a lansat zeci de rachete balistice, multe dintre lansări fiind destinate testării și dezvoltării de arme strategice „de prioritate maximă” în cadrul unui plan de cinci ani prezentat la congresul Partidului Muncitorilor la începutul anului 2021.

Lista armelor care urmează să fie dezvoltate în cadrul planului include arme nucleare tactice, o nouă rachetă balistică intercontinentală, focoase cu zbor planat hipersonic, submarine cu propulsie nucleară și un satelit de recunoaștere militară.

În timpul reuniunii plenare, Kim Jong Un a subliniat, de asemenea, „o serie de neajunsuri grave” în domenii precum știința, educația și sănătatea în acest an, a sugerat modalități de depășire a acestora și a ridicat sarcini cheie pentru anul viitor, a precizat KCNA.

Economia este, de asemenea, o prioritate pe ordinea de zi, Kim confruntându-se cu o presiune tot mai mare din cauza sancțiunilor internaționale, a consecințelor blocării COVID-19 la nivel național și a dezastrelor naturale.

Reuniunea va continua joi pentru a treia zi, a raportat agenția de știri Yonhap.