Kaspersky, prima lovitură din partea autorităților române, în contextul războiului din Ucraina

de: Iulia Kelt
12 05. 2022

Kaspersky primește primele sancțiuni în România, în contexul războiului pornit de Federația Rusă, în Ucraina, în urmă cu mai bine de două luni.

Mai exact, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării are în plan interzicerea folosirii soluțiilor antivirus de la Kaspersky în instituțiile publice de la noi din țară. România nu este singura țară, din Uniunea Europeană, care ia asemenea decizii.

Războiul din Ucraina, principalul motiv pentru care Kaspersky primește aceste sancțiuni la noi în țară

În mod absolut evident, inițiativa ministerului are la bază războiul din Ucraina, așa cum menționam și mai devreme, în cadrul acestui articol, și se referă la interzicerea achiziționării de produse și servicii provenite din Rusia, dar și folosirea lor, de acum încolo, în cadrul instituțiilor publice.

„Prezența soluțiilor software rusești de tip antivirus poate reprezenta o vulnerabilitate la adresa securității cibernetice a autorităților și instituțiilor românești, în contextul în care Federația Rusă utilizează inclusiv atacuri cibernetice la adresa statelor occidentale și își folosește companiile naționale și cetățenii ruși, prin diverse metode, în războiul împotriva Ucrainei, încălcând toate normele de drept internațional în materie”, au declarat reprezentanți din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, adugând că „măsura legislativă este inițiată într-un context european mai larg în care state membre UE au interzis expres produsele și serviciile „Kaspersky Lab” și ale companiei „Group-IB” deoarece există informații conform cărora cele două entități permit guvernului rus să penetreze sistemele și rețelele informatice în care le sunt instalate programele software”, se mai arată în documentul cu pricina.

Întregul proiect de lege poate fi consultat aici.

Mai mult, insituțiile care nu vor renunța la Kaspersky, în termenul prevăzut, riscă amenzi cuprinse între sume de 50.000 de lei și 200.000 de lei. Acestea vor avea la dispoziție 45 de zile să rezolve acest inconvenient, de la intrarea în vigoare a legii.

Dezinstalarea sau deconectarea soluțiilor de la Kaspersky va fi făcută de cei care le-au instalat, adică de personalul calificat din cadrul instituțiilor.