Județele din România afectate de criza alimentară. Reacția ministrului Petre Daea

de: Cătălina Burghelea
03 10. 2022

Criza alimentară începe să-și arate „colții” şi în România, cei mai afectați sunt copiii. Școlile din patru judeţe din ţară nu vor mai primi produse lactate. Potrivit autorităților locale, elevii acestor unități de învățământ rămân fără produse lactate, după ce firma distribuitoare a cerut rezilierea contractului.

Criză alimentară în patru județe din Moldova

Este criză alimentară în patru judeţe din România. Autoritățile anunță că școlile din județele Vrancea, Iași, Vaslui și Bacău nu vor mai primi produse lactate, după ce firma distribuitoare a cerut rezilierea contractului din cauza crizei laptelui. Ce spune ministrul Agriculturii, Petre Daea, despre situație.

„Probabil a fost o întrerupere în aprovizionare. Nu cunosc cauzele, dar nu sunt legate de producția directă. Ştiu sigur că lucrurile se desfășoară în condiţii mai grele anul acesta pentru că a fost necazul acesta cu seceta pedologică, dar în nici un caz nu se pune problema lipsei produsului de pe piaţă”, a declarat Petre Daea la Antena 3 CNN.

Explicații oferite de ministrul Agriculturii

În ciuda acestor probleme, ministrul Agriculturii face apel la calm și-i roagă pe români să fie „raționali”, dar și „responsabili”.

„Să fim raționali în a înțelege ce înseamnă creșterea animalelor și răspunderea pe care o avem pentru a asigura alimentele de care are nevoie omenirea și în același timp să luăm și măsurile cuvenite, în așa fel încât să putem să răspundem pe deplin acestui comandament al zilelor noastre, în care se pune mereu întrebarea: încotro? În direcția în care asigurăm hrana țării, într-un echilibru de abordare, în așa fel încât să nu devenim prizonierii unor măsuri din ăstea excentrice care nu au de a face cu realitatea şi mai ales cu situaţia concretă din fiecare ţară în parte”, a explicat oficialul român.

Securitatea alimentară, o prioritate pentru Uniunea Europeană

Invadarea Ucrainei de către Rusia agravează o criză alimentară globală. În acest sens, țările UE coordonează acțiuni menite să ajute oamenii să facă față creșterii prețurilor și să ofere ajutor celor mai sărace persoane din lume, precizează Consiliul European pe site-ul său. Astfel, blocul comunitar este unit împotriva agresiunii militare a lui Putin și se angajează ferm să combată criza alimentară mondială.

„Securitatea alimentară este principala provocare actuală la nivel mondial. Actuala criză alimentară mondială este exacerbată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Foametea este iminentă în multe părți ale lumii, iar acum este momentul ca noi toți să ne transpunem angajamentele politice în acțiuni concrete”, a menționat președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul Summitului privind securitatea alimentară mondială, septembrie 2022.

Ucraina trebuie ajutată

Pentru a combate insecuritatea alimentară, o prioritate majoră este de a ajuta Ucraina să își exporte producția agroalimentară grav compromisă de război, susține UE. Țara de lângă România este un producător și exportator cheie de produse alimentare de bază, cum ar fi grâul și porumbul.