Iranul va răspunde la textul nuclear al UE până luni la miezul nopții

de: Anca Lupescu
15 08. 2022

Iranul va răspunde până luni la miezul nopții la proiectul de text „final” al Uniunii Europene pentru a salva acordul nuclear din 2015, a declarat ministrul său de externe, făcând apel la Statele Unite să dea dovadă de flexibilitate pentru a rezolva trei probleme rămase.

Iran, apel către SUA privind textul nuclear UE

După 16 luni de discuții intermitente și indirecte între SUA și Iran, în care UE a făcut naveta între părți, un oficial de rang înalt al UE a declarat pe 8 august că a stabilit o ofertă „finală” și că așteaptă un răspuns în „foarte, foarte puține săptămâni”.

În timp ce Washingtonul a declarat că este pregătit să încheie rapid o înțelegere pentru a restabili acordul din 2015 pe baza propunerilor UE, negociatorii iranieni au declarat că „opiniile și considerațiile suplimentare” ale Teheranului față de textul UE vor fi transmise ulterior.

„Răspunsul nostru va fi transmis UE în această seară, la miezul nopții… Există trei aspecte care, dacă sunt rezolvate, putem ajunge la un acord în zilele următoare”, a declarat ministrul de externe Hossein Amirabdollahian, sugerând că răspunsul Teheranului nu va fi o acceptare sau o respingere finală a propunerii UE.

„Le-am spus că liniile noastre roșii trebuie respectate… Am arătat suficientă flexibilitate… Nu vrem să ajungem la un acord care după 40 de zile, două luni sau trei luni nu reușește să se materializeze pe teren.”

Teheranul și Washington nu vor declara pactul mort

Diplomați și oficiali au declarat pentru Reuters că, indiferent dacă Teheranul și Washingtonul acceptă sau nu oferta „finală” a UE, este probabil ca nici unul dintre ei să nu declare că pactul este mort, deoarece menținerea lui în viață servește intereselor ambelor părți.

Amirabdollahian a declarat că „zilele următoare sunt foarte importante” pentru a vedea dacă Statele Unite vor da dovadă de flexibilitate în ceea ce privește cele trei probleme rămase.

„Nu ar fi sfârșitul lumii dacă nu vor da dovadă de flexibilitate… Atunci vom avea nevoie de mai multe eforturi și discuții… pentru a rezolva problemele rămase”, a spus el.

Miza este mare, deoarece un eșec în negocierile nucleare ar atrage după sine riscul unui nou război regional cu

Israelul amenințând cu acțiuni militare împotriva Iranului dacă diplomația nu reușește să împiedice Teheranul să dezvolte o capacitate de înarmare nucleară.

Teheranul, care a negat de mult timp că ar avea o astfel de ambiție, a avertizat că va răspunde „zdrobitor” la orice atac israelian.

„La fel ca Washingtonul, avem propriul nostru plan B dacă negocierile eșuează”, a declarat Amirabdollahian.

În 2018, președintele de atunci, Donald Trump, a renunțat la acordul încheiat înainte de preluarea mandatului, considerându-l prea blând cu Iranul, și a reimpus sancțiuni americane dure, ceea ce a determinat Republica Islamică să înceapă să încalce limitele privind îmbogățirea uraniului.