Invenția care îți arată când ți se strică mâncarea: cum ar putea ajuta industria cărnii

de: Iulia Kelt
12 12. 2022

Probabil că și ție ți s-a întâmplat să ai, la un moment dat, o bucată de carne în frigider de mai mult timp și să nu știi dacă aceasta mai este, sau nu, bună de gătit.

O serie de cercetători de la Universitatea Concordia susțin că au creat un test de detectare a toxinelor care ar putea permite identificarea stării de fapt a cărnii de vită.

Întrucât întreruperile din lanțul global de aprovizionare au ca rezultat în mod constant întârzieri și dificultăți logistice, deteriorarea alimentelor este o problemă reală care necesită urgent o soluție pe scară largă, iar cercetătorii speră că au găsit-o, în sfârșit.

Biosenzorul pe bază de hârtie sintetică detectează prezența putrescieinei, care este responsabilă pentru mirosul îngrozitor al cărnii stricate. În cantități suficient de mari, putresceina provoacă simptome asemănătoare intoxicației alimentare.

Așadar, echipa a creat un dispozitiv de mici dimensiuni cu ajutorul căruia se pot preleva probe din carnea de vită. Ele se vor adăuga pe hârtia cu biosenzor, ca mai apoi să se tragă o concluzie în legătură cu starea cărnii.

Senzorul ar putea revoluționa industria cărnii, într-o perioadă critică

Cercetătorii au testat noua invenție pe carne de vită păstrată la diferite temperaturi, inclusiv o probă la temperatura camerei și mostre din frigider și congelator. După cum era de așteptat, cele ținute la temperaturi scăzute au dat niveluri scăzute de putresceină, în timp ce probele la temperatura camerei au prezentat risc major.

Este puțin probabil să vedem un astfel de senzor în casele noastre în curând, dar are potențialul de a face industria cărnii mult mai sigură, în general.

„Credem că munca noastră este un prim pas către utilizarea senzorilor în industria de preparare a cărnii”, a declarat Steve Shih, coautor al lucrării, într-o declarație acordată presei.

„În plus, credem că acest tip de detecție poate fi utilizat și în alte domenii, cum ar fi prelevarea de probe de mediu a contaminării cu metale grele și diagnosticarea cancerului și a bolilor”, a mai spus cercetătorul.