Invazia lui Putin în Ucraina va distruge 30 de ani de progres în economia rusă, spun experții

de: Elena Avramescu
15 03. 2022

Războiul neprovocat al lui Ladimir Putin împotriva Ucrainei și răspunsul global rezultat vor înlătura economia Rusiei înapoi cu cel puțin 30 de ani, aproape de vechile vremuri ale Uniunii Sovietice, și vor reduce nivelul de trai al acesteia pentru cel puțin următorii cinci ani, potrivit economiștilor, investitorilor și diplomaților.

Invazia lui Putin în Ucraina, distruge 30 de ani de progres în economia rusă

Sancțiunile occidentale sunt menite să provoace dureri maxime economiei țării, expulzând-o de pe piețele globale și înghețând activele din întreaga lume. Din momentul în care au intrat în vigoare în urmă cu trei săptămâni, sancțiunile au deschis un nou capitol în istoria economică a Rusiei.

Sistemul său financiar și moneda se prăbușesc pe mai multe fronturi, forțând Kremlinul să închidă piața de valori și să susțină artificial rubla în interiorul granițelor sale.

Practic peste noapte, efortul de 40 de ani al țării de a construi o economie de piață prosperă, care a început sub fostul lider Mihail Gorbaciov, a eșuat, fiind o victimă în invazia brutală a Ucrainei de către președintele Putin.

Reformele economice și sociale de referință care au început în anii 1980 au dat Uniunii Sovietice primul gust de produse americane. Însă zeci de ani de muncă pentru integrarea economiei în Europa s-au încheiat în ultimele săptămâni, pe măsură ce companiile blue chip au părăsit piața rusă, iar Statele Unite și Uniunea Europeană s-au îndreptat să reducă comerțul și turismul cu Rusia.

Miliarde de euro deținute în rezervă de banca centrală a Rusiei, înghețate complet

Două sancțiuni, în special, au făcut ravagii considerabile. Prima a exclus cele mai mari bănci din Rusia din rețeaua globală de plăți cunoscută sub numele de SWIFT, făcându-le foarte dificil să proceseze tranzacțiile în străinătate.

A doua măsură a înghețat sute de miliarde de euro deținute în rezervă de banca centrală a Rusiei. Fără fonduri de rezervă pentru a susține rubla, Kremlinul poate face foarte puțin pentru a preveni prăbușirea valorii acesteia.

Între timp, Statele Unite și Marea Britanie opresc, de asemenea, importurile de petrol și gaze rusești, SUA au impus controale la exporturi asupra echipamentelor de înaltă tehnologie și a bunurilor de lux, iar o listă tot mai mare de țări au interzis navele rusești din porturile lor.

„Problema pe care o are acum este că suntem practic într-o spirală în care nu știm câte pierderi nerealizate mai sunt de realizat. Deci încă nu putem exclude că rubla s-ar putea prăbuși, se poate prăbuși”, a spus Maximillian Hess, un bursier din Asia Centrală în programul Eurasia la Institutul nonprofit de Cercetare în Politică Externă, conform cnbc.com.

Deja, criza economică în bulgăre de zăpadă din Rusia amenință să distrugă decenii de câștiguri economice obținute de cetățenii obișnuiți. În ultima lună, rubla a pierdut 40% din valoarea sa față de dolar, făcând moneda efectiv inutilă în afara Rusiei.

Disperat să mențină valoarea rublei în interiorul țării, Kremlinul a emis pe 8 martie un nou ordin de interzicere a schimbului de ruble pentru valute puternice precum dolarul american sau euro.

Acest lucru a transformat efectiv rubla în bani de joc, o monedă care are valoare doar într-o economie esențial fictivă din interiorul Rusiei, unde oamenii nu au voie să cumpere produsele cu care s-au obișnuit. Politici ca acestea șterg credibilitatea construită de-a lungul deceniilor de integrare a economiei ruse în restul Europei.

În plus, sancțiunile celor mai mari bănci au adăugat încă un strat de incertitudine tranzacțiilor de zi cu zi, cum ar fi cumpărarea unui bilet de metrou la Moscova cu Apple Pay, care este interzis de sancțiunile SUA, sau schimbul de ruble cu dolari la o bancă, care este interzis de Kremlin.

„A existat o clasă de mijloc în curs de dezvoltare în Rusia care va fi acum doborâtă. Va fi izolat. Va avea o monedă care nu deține nicio valoare în afara țării”, a spus Christopher Smart, strateg șef global și șeful Institutului de Investiții Barings.

Experții în politică externă cred, de asemenea, că Rusia nu va plăti datoria suverană atunci când plățile de obligațiuni de peste 100 de milioane de dolari vor fi scadente miercuri.