Internetul se schimbă pentru totdeauna. „Ne așteptăm la consecințe semnificative”

de: Dumitrescu Andrei
31 10. 2022

Săptămâna viitoare intră în vigoare o lege care va schimba internetul pentru totdeauna – și va face mult mai dificil să fii un gigant tehnologic.

La 1 noiembrie intră în vigoare Actul privind piețele digitale al Uniunii Europene, care dă startul unui proces care se așteaptă să oblige Amazon, Google și Meta să își facă platformele mai deschise și mai interoperabile în 2023. Acest lucru ar putea aduce schimbări majore în ceea ce pot face oamenii cu dispozitivele și aplicațiile lor, într-o nouă reamintire a faptului că Europa a reglementat companiile de tehnologie mult mai activ decât SUA.

„Ne așteptăm la consecințe semnificative”, spune Gerard de Graaf, un oficial al UE care a contribuit la adoptarea DMA la începutul acestui an. Luna trecută, el a devenit directorul unui nou birou UE din San Francisco, înființat în parte pentru a explica consecințele legii pentru marile companii din domeniul tehnologiei. De Graaf spune că acestea vor fi obligate să își deschidă „turnurile de fildeș”.

„Dacă aveți un iPhone, ar trebui să puteți descărca aplicații nu doar din App Store, ci și din alte magazine de aplicații sau de pe internet”, spune de Graaf într-o sală de conferințe cu accente verde-smarald de la consulatul irlandez din San Francisco, unde se află inițial biroul UE.

DMA impune platformelor dominante să lase să intre concurenții mai mici și ar putea, de asemenea, să oblige WhatsApp, de la Meta, să primească mesaje de la aplicații concurente precum Signal sau Telegram, sau să împiedice Amazon, Apple și Google să își prefere propriile aplicații și servicii.

Companiile au doar șase luni la dispoziție

Deși DMA intră în vigoare săptămâna viitoare, platformele tehnologice nu trebuie să se conformeze imediat. UE trebuie mai întâi să decidă care companii sunt suficient de mari și de înrădăcinate pentru a fi clasificate drept „gatekeepers” care fac obiectul celor mai stricte reguli. De Graaf se așteaptă ca aproximativ o duzină de companii să facă parte din acest grup, care va fi anunțat în primăvară. Acești „gatekeepers” vor avea la dispoziție șase luni pentru a se conforma.

De Graaf a prezis un val de procese de contestare a noilor reguli europene pentru Big Tech, dar spune că se află în California pentru a contribui la clarificarea giganților din Silicon Valley că regulile s-au schimbat.

Anterior, UE a aplicat amenzi mari împotriva Google, Apple și altora prin intermediul investigațiilor antitrust, un mecanism care a pus sarcina probei pe umerii birocraților, spune el. În cadrul DMA, sarcina de a se alinia este în sarcina întreprinderilor. „Mesajul cheie este că negocierile s-au încheiat, suntem într-o situație de conformitate”, spune de Graaf. „Poate că nu vă place, dar așa stau lucrurile”.

La fel ca și legea UE privind confidențialitatea digitală, GDPR, se așteaptă ca DMA să conducă la schimbări în modul în care platformele tehnologice deservesc persoanele dincolo de cei 400 de milioane de utilizatori de internet din UE, deoarece unele detalii de conformitate vor fi mai ușor de implementat la nivel global.

O nouă lege pentru serviciile digitale

Companiile de tehnologie vor trebui, de asemenea, să se confrunte în curând cu o a doua lege europeană de mare amploare, Legea privind serviciile digitale, care impune evaluări ale riscurilor anumitor algoritmi și dezvăluiri privind procesul decizional automatizat și care ar putea forța aplicații sociale precum TikTok să își publice datele pentru o examinare externă.

De asemenea, legea urmează să fie pusă în aplicare în etape, urmând ca cele mai mari platforme online să fie obligate să se conformeze la jumătatea anului 2024. De asemenea, UE are în vedere adoptarea unor norme specifice pentru inteligența artificială, care ar putea interzice anumite cazuri de utilizare a tehnologiei.

De Graaf susține că este nevoie de norme mai stricte pentru giganții din domeniul tehnologiei nu numai pentru a contribui la protejarea oamenilor și a altor întreprinderi de practicile neloiale, ci și pentru a permite societății să beneficieze pe deplin de avantajele tehnologiei. El a criticat o Declarație a drepturilor privind inteligența artificială, fără caracter obligatoriu, publicată recent de Casa Albă, afirmând că lipsa unei reglementări ferme poate submina încrederea publicului în tehnologie.

„Dacă cetățenii noștri își pierd încrederea în IA (Inteligența Artificială – n.red.), deoarece cred că aceasta îi discriminează și duce la rezultate care le dăunează vieții lor”, spune el, „vor evita IA, iar aceasta nu va avea niciodată succes”.

Noul birou al UE a fost deschis după ce blocul comunitar și SUA au luat recent măsuri pentru a colabora mai mult în ceea ce privește politica tehnologică. De Graaf spune că ambele părți sunt interesate de găsirea unor modalități de abordare a deficitului de cipuri și a modurilor în care guvernele autoritare pot profita de tehnologie și de internet.

De Graaf plănuiește, de asemenea, o călătorie la Sacramento pentru a se întâlni cu parlamentarii statului California, despre care spune că au fost pionieri în lupta împotriva Big Tech. Aceștia au adoptat luna trecută un proiect de lege care impune setări stricte de confidențialitate implicite pentru copii și controale asupra modului în care companiile utilizează datele pe care le colectează despre copii. Congresul SUA a adoptat relativ puține legi care să afecteze industria tehnologică în ultimii ani, în afară de legea CHIPS și Science Act, în valoare de 52 de miliarde de dolari, în sprijinul producției de semiconductori, adoptată în iulie.