Informația dimineții despre taxa pe soare, e oficial: ce a apărut în Monitorul Oficial, cât de supărați vor fi românii
După câteva zile de dezbateri aprinse pe marginea taxei pe soare, aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial cu o modificare substanțială, chiar dacă nu este cea la care au sperat milioane de români.
Printr-o postare pe Facebook a ministrului Energiei, oficialul a anunțat că ordonanța cu privire la taxarea prosumatorilor de energie electrică a fost publicată în Monitorul Oficial. Cu această ocazie, Virgil Popescu a ținut să menționeze că USR și AUR au mințit când vine vorba de acest subiect.
Cine pe cine a mințit cu taxa pe soare
Argumentul oficial al coaliției de guvernare pentru taxa pe soare este că aceasta transpune în legislația națională o directivă europeană a unei posibile taxe pentru prosumatori. Ministrul a spus că actul normativ, înainte să ajungă în Monitorul Oficial a primit avize din partea tuturor ministerelor implicate, iar aplicarea directivei era o obligație a statului care, dacă ar fi omis acest aspect, ar fi riscat o procedură de infringement.
Taxa pe soare a fost publicată în Monitorul Oficial cu o singură diferență față de varianta inițială. În forma care a făcut valuri în presă în ultimele zile, se menționa că statul ”aplică” o formă de taxare a celor cu instalații fotovoltaice pentru uz propriu. În varianta apărută în Monitorul Oficial se insistă pe faptul că autoritățile ”pot aplica”. Astfel, posibilitatea taxei nu pleacă nicăieri, dar se schimbă dintr-o certitudine într-o posibilitate și depinde de bunăvoința autoritățile.
Taxa pe soare, conform legii, se va aplica într-unul din trei cazuri, conform Hotnews:
a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;
b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel national și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau
c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW.