Inflația din Europa, la un nivel record: avertismentul oficial, cum te afectează pe tine, care este soluția

de: Alexandru Puiu
01 09. 2022

Ne îndreptăm cu pași repezi către o criză financiară de proporții, iar rata inflației joacă un rol foarte important în această situație. Din păcate, deși majoritatea românilor cred că simt doar inflația din țara noastră, dezastrul este evident în întreaga zonă euro.

În zona euro, rata anuală a inflației a atins un nou maxim istoric. Aceasta este concluzia Eurostat, institutul european de statistică. Deși există mai multe tipuri de consecințe, cea directă este că Banca Centrală Europeană va opera o majorare semnificativă a costurilor de creditare în luna septembrie.

Cât de gravă a ajuns inflația în zona euro

La mijlocul acestei săptămâni, Eurostat a publicat cea mai recentă analiză a inflației din zona euro, iar aceasta a atins pragul de 9,1%, depășind anterior maxim istoric de 8,9% în luna iulie. Aceasta este cea mai puternică creștere în ritm anual a prețurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate astfel de analize. Ca referință, cifra este cu atât mai îngrijorătoare cu cât depășește estimările analiștilor, aceștia din urmă mizând pe o creștere a prețurilor de 9%, în timp ce BCE avea o țintă complet nerealistă de 2%.

În același raport, Eurostat a certificat și creșterea inflației de bază, de la 5,1% în iulie până la 5,5% în august. Merită avut în vedere că inflația de bază sau core inflation reprezintă ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energie și alimentele. Deciziile de politică monetară ale Băncii Centrale Europene se iau în raport cu inflația de bază.

Cauzele situației actuale nu s-au mai schimbat de aproximativ jumătate de an. Inflația semnificativă din Europa este provocată de prețurile la energie, care au înregistrat un avans de două cifre, majorarea medie fiind de 38,3%. În consecință, prețurile la alimente, băuturi alcoolice și țigări au avut un avans de 10,6%, după o creștere de 9,8% în iulie. Dincolo de medie, țările cu cea mai mare inflație la momentul de față din Europa sunt Estona – 25,2%, Lituania – 21,1% și Letonia – 20,89%. La polul opus, se află Franța – 6,5%, Malta – 7,1% și Finlanda – 7,6%.